Rusya yine Kiev'i mi hedefliyor? Uzmanlar: Ukrayna başkentinin alınması mümkün görünmüyor

Rusya'nın 24 Şubat'ta başlattığı savaş devam ediyor. Bir süre ablukaya aldığı Kiev'den çekilen Rusya'nın asıl hedefinin yine başkent olduğu iddia edildi. Uzmanlar, bunun pek mümkün olmadığı görüşünde

Rusya'nın Kiev'i ele geçirebilmesi mümkün mü? / Fotoğraf: EPA

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaş veya işgal harekatı 1,5 ayı geride bıraktı.

47. gününe girilen savaş her geçen gün içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Çünkü tablo giderek ağırlaşıyor.

Birleşmiş Milletler verilerine göre komşu ülkelere göç eden Ukraynalıların sayısı 4,5 geçerek 5 milyona yaklaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Karşılıklı çatışmalarda asker ve sivillerinde içinde olduğu binlerce insan hayatını kaybederken, yine binlercesi de yaralandı.

177 çocuk öldü, 336 yaralandı

Ukrayna Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada Rus bombardımanında 938 eğitim kurumu hasar gördü.

Eğitim kurumlarının 87 tanesi tamamen yıkılırken, 24 Şubat'tan bu yana 177 çocuk hayatını kaybetti, 336 çocuk da yaralandı.

Mart ayı sonlarında Rus ordusunun Kiev dahil birkaç bölgeden çekilmesi, işgal harekatının barış ile sonuçlanma umudunu artırmıştı.

"Rusya'nın asıl hedefi Kiev"

Ancak Rusya'nın asıl hedefinin Ukrayna'nın başkenti Kiev olduğu iddia edildi.

 

Ukrayna
Ukrayna ordusu Rusya'ya karşı şehirlerde barikatlar kurmaya devam ediyor / Fotoğraf: Twitter

 

İddianın sahibi ise Rusya Federasyonu'na bağlı özerk Çeçenistan Cumhuriyeti'nin lideri Ramazan Kadirov.

Rus ordusunun Ukrayna'da sadece Mairupol'e değil, Kiev ve diğer başka kentlere yönelik askeri harekat başlatacağını savunan Kadirov, Donbass bölgesini "tamamen özgürleştireceklerini" daha sonra ise Kiev ve diğer kentleri alacaklarını söyledi.

Peki, bölgeden askeri güçlerini geri çeken Rusya'nın Kiev'i ele geçirebilmesi mümkün mü?

Independent Türkçe'ye konuşan uzmanlar, bunun pek mümkün olmadığı görüşünde.

"Kiev alınamaz artık, geçti"

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler üyesi ve Dış Politika Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Rusya'nın başkent Kiev'i alamayacağını düşünenlerden.

 

Hüseyin Bağcı
Hüseyin Bağcı / Fotoğraf: Twitter

 

Kiev'in Rusya tarafından alınmasının mümkün olmadığını kaydeden Prof. Dr. Bağcı, "Rusya Kiev'i alamaz artık. Çünkü bölgeye korkunç bir silah yığılıyor. Kiev alınamaz artık, geçti" dedi.

"Putin'in kolay bir zafere ihtiyacı var"

Esenyurt Üniversitesi siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Yılmaz da Rusya'nın Kiev'i alamayacağı görüşünde.

Rusya'nın sahada başarısız olduğunun altını çizen Prof. Dr. Yılmaz, "Bu saatten sonra başarılı olması mümkün değil. Batı teknolojisi Rus ordusunu engelliyor. Bir kere hava kuvvetlerini kullanamıyor, siber kabiliyeti sıfırladılar ve elektronik hatları karıştırarak Rus komutanların birbirleriyle konuşmasına engel oluyorlar. Bunlar basında dinlendirilmeyen meseleler" diye konuştu.

 

Sait Yılmaz
Sait Yılmaz / Fotoğraf: Twitter

 

Putin'in mümkün olduğu kadar halka anlatabileceği kolay bir zafere ihtiyacı olduğuna değinen Yılmaz, "Bu zaferi alır almaz da masaya oturacak. Ama şu aşamada masaya oturamaz çünkü sahada bir başarıları yok" dedi ve ekledi:

"Rusya'nın yaptığı bir şey yok. Yapacakları tek şey Donbass'taki durumu biraz daha geliştirerek ‘asıl hedefimiz buydu' diyecekler. Bu hedef de muhtemelen Dinyeper'e kadar olan bölge olur. Bu bölgeyi ele geçirirlerse Ukrayna'yı ikiye bölmüş olurlar ve ardından masaya otururlar. Rusya'nın ana hedefinin bu olduğunu düşünüyorum. Bunun dışındakiler gözdağından başka bir şey değildir. Eğer Kiev'i alabilseydi en başından bunu yapardı." 

"Rus ordusu yetersiz kaldı"

Emekli tuğgeneral Nejat Eslen ise bugünden sonra Rus ordusunun başkent Kiev'i almasının hiçbir anlam ifade etmediğini söyledi.

Savaşın ilk günlerinde harekat haritaları çıktığında Rusya'nın hata yaptığını söylediklerini hatırlatan emekli general Eslen, "Her savaşın bir veya birkaç siyasi amacı var. Burada Rusya'nın çoklu siyasi amacının olduğunu görüyoruz. NATO meselesi, Zelenski iktidarının değiştirilmesi, ordunun etkisizleştirilmesi ve Donbass dahil birkaç hedefi vardı. Çoklu amaçlara göre çoklu askeri hedefler seçtiler. Kiev'de bunlardan biriydi" değerlendirmesinde bulundu.

 

Nejat Eslen
Nejat Eslen / Fotoğraf: Twitter

 

Moskova'nın hedeflediği çoklu siyasi amacı yerine getirmek başarısız kaldığını aktaran Eslen, "Rus ordusu bu hedef için 2 bin kilometrelik Rusya-Ukrayna sınırına yayıldı, Kiev'den Kırım'a kadar. Zaman içerisinde Rusya'nın bu kadar geniş sahada bu kadar fazla askeri hedefi ele geçirme yeteneğinin olmadığı anlaşıldı. Rusya güçlerinin çoğunu Kiev'e yığdı ve orayı merkez seçti ama ele geçiremedi. Bu bölge eski Sovyet kenti olmasına rağmen Ruslar Kiev'in topoğrafik yapısını incelemediler. Burada sadece Dinyeper nehri yok, nehre bağlanan birçok küçük kollar var ve askeri harekatta bunları geçmek zor. Dolayısıyla Rus ordusu yetersiz kaldı" yorumunda bulundu.

"Kiev'i ele geçirse bile elde tutamaz"

Ukrayna ordusunun Batı'dan gelen silahların desteğiyle çok iyi bir savunma yaptığına vurgu yapan emekli general Eslen, sözlerini şöyle tamamladı:

Batı Ukrayna'ya çok silah verdi. Bu modern silahlar Rusya'nın Kiev'i ele geçirmesini engelledi. Moskova başarısız oldu. Rus ordusu Donbass'a yönelmeye karar verdi. Yani Kırım'ın kuzeyi ve Harkov'un güneyi ile ilgili hedeflerini henüz ele geçirip geçiremeyeceği belli değilken, Kiev'in hedef olmasından söz etmek çok anlamsız. Ayrıca Rusya'nın böyle bir gücü de yok, çünkü önceki harekatta ele geçiremedi. Batı'nın desteğiyle Ukrayna savunması daha da güçleniyor. Kiev'de çaresiz kalan Rusya'nın bu saatten sonra Kiev'i hedef yapmasının ne mantığı ne de anlamı yok. Kiev'i ele geçirse bile elde tutamaz.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU