Fenerbahçe'ye 6 yıl sonra Kadıköy'de Galatasaray galibiyeti getiren 4 önemli etken

Fenerbahçe, Kadıköy'de konuk ettiği Galatasaray'ı 6 yıl aradan sonra mağlup etmenin mutluluğunu yaşıyor. Sarı-lacivertlileri galibiyete taşıyan 4 önemli etken ise dikkat çekiyor

Fenerbahçe, 2016'dan bu yana Kadıköy'de ilk kez Galatasaray galibiyeti yaşadı / Fotoğraf: AA 

Süper Lig'in 32. haftası Fenerbahçe-Galatasaray derbisine sahne oldu.

Kadıköy'deki Ülker Stadı'nda oynanan karşılaşmayı ev sahibi ekip Fenerbahçe, Miha Zajc ve Serdar Dursun'un golleriyle 2-0 kazandı.

Galatasaray karşısında Kadıköy'de 20 yıllık yenilmeme serisini 2020'de sonlandıran Fenerbahçe, ayrıca rakibini 30 Kasım 2016'dan bu yana sahasında mağlup edemiyordu. 

Sarı-lacivertliler, dün geceki galibiyetle bu istatistiği de sonlandırdı.

Fenerbahçe'ye galibiyeti getiren nedenler ise 4 ana başlıkta toplanıyor. 

 

 

Maça hazırlık evresi

Karşılaşma öncesi tüm planlarını galibiyet üzerine kuran İsmail Kartal, takımı her olasılığa hazır tutmak için kolları sıvadı.

İrfan Can Kahveci, Mert Hakan Yandaş gibi oyuncuların kalitesine güvenen Kartal, bu isimlerin motivasyonlarını artırdı ve performanslarını en üst düzeye çekmeyi başardı.

Yine takımın en eski isimlerinden Miha Zajc, gösterdiği üstün özveri ve kilidi açan golü atarak galibiyetin mimarları arasında yer aldı.

 

 

Galatasaray cephesinde ise derbi öncesi kamp yapmama kararı dikkat çekti. Futbolcular, teknik direktör Domenec Torrent'in isteğiyle kampa alınmazken, maç günü tesislerde toplanan oyuncular buradan stadyuma birlikte hareket etti. 

Geçmişte de bazı derbiler öncesi kamplar iptal edilirken son yıllarda Fatih Terim özellikle Fenerbahçe müsabakaları için farklı bir yol izledi.

Maçtan önce belirlenen bir otelde takımı kampa alan Terim, oyuncuları oradan stadyuma götürmeyi tercih ediyordu. Son yıllarda Kadıköy'de alınan başarılı sonuçlarda bu kampların etkili olduğu dile getirilmişti. 

 

Kartal-Torrent-AA.jpg
İsmail Kartal-Domenec Torrent / Fotoğraf: AA

 

Teknik direktör etkisi

Bu sezon yaşadığı iniş çıkışlar nedeniyle bir türlü ritim tutturamayan ve şampiyonluğun uzağında kalan Fenerbahçe, İsmail Kartal'la birlikte son haftaların yükselen yıldızı konumunda.

Ocak 2022'den bu yana takımı çalıştıran ve ikinci yarının en başarılı teknik direktörü olarak öne çıkan İsmail Kartal, elde ettiği sonuçlarla takımını ligde ikinci sıraya kadar yükseltmeyi başardı.

Mesut Özil, Ozan Tufan gibi takımın en önemli oyuncularını kadro dışı bırakan Kartal'ın yönettiği Fenerbahçe, ligde oynadığı son 8 maçın 7'sini kazanırken sadece Trabzonspor karşılaşmasından beraberlikle ayrıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Galatasaray cephesinde ise gözler geldiği günden bu yana tartışılan ve bir türlü istenilen performansa takımı ulaştıramayan Domenec Torrent'in üzerindeydi. Kamp kararı nedeniyle eleştirilen Torrent,  kariyerinin ilk Fenerbahçe derbisinden yenilgiyle ayrılarak bir kez daha hedef tahtasına kondu. 

Kulübedeki antrenörün en büyük özelliklerinden biri vücut dilidir ve oyunculara bir etki yapması beklenir. Torrent'ten oyunculara geçen bir enerji olmadığı maç boyu oynanmaya çalışılan etkisiz futboldan görüldü.

Domeneck Torrent ile bu sezon 12 Süper Lig maçına çıkan Galatasaray, 4 galibiyet, 2 beraberlik ve 6 yenilgi aldı. 

 

 

Kulübenin gücü

Derbi öncesi iki takımın kadrolarına bakıldığında Fenerbahçe'nin bariz üstünlüğü görülüyordu. Bu durum sahada daha da fazla hissedildi. 

Vitor Pereira'nın Fenerbahçe'ye adeta armağan ettiği iki bek Ferdi ve Osayi Samuel, kilitlenen orta sahada oyunun kanatlara yayılmasında başrol oynadı. 

Crespo-Zajc-Mert Hakan, orta alanda Taylan-Berkan-Cicaldau'ya bariz üstünlük sağlayarak hakimiyetin Fenerbahçe'ye geçmesini sağladı. İrfan Can Kahveci ise kaliteli ayakların derbi maçlarda ne kadar belirleyici rol oynadığını bir kez daha futbolseverlere izletti.

Galatasaray'da dikkat çeken isimler ise Kerem Aktürkoğlu ve Ryan Babel oldu. İki ismin bireysel performanslarıyla yarattıkları pozisyonları savuşturmak ise Fenerbahçe kalecisi Altay Bayındır için pek de zor olmadı.

 

FB-GS-AA (2).jpeg
Bafetimbi Gomis, maç boyu etkisiz bir görüntü sergiledi / Fotoğraf: AA

 

Skor 2-0 ve dakikalar 74'ü gösterdiğinde oyuna müdahale etme ihtiyacı hisseden Domenec Torrent, Cicaldau'yu kenara alarak elindeki tek forvet Halil Dervişoğlu'nu sahaya sürdü.

Fenerbahçe'de ise çıkan isimlerin yerine girenler dahi ilk 11 olarak yazılacak türdendi.

Müsabaka sonrası basın toplantısında bu konuya değinen Torrent, "oyuncu değişikliklerini geç mi yaptınız" sorusuna verdiği yanıtla adeta geceyi özetledi:

Babel ve Gomis 36 yaşında, gayet iyi oynadılar. Yedek kulübesine baktığımda, değiştirecek oyuncum var mı diye düşünmem lazım. Siz 60'ta kimi değiştirirdiniz?

 

FB-GS-AA (3).jpeg
Fenerbahçeli taraftarlar maç boyu takımlarına destek verdi / Fotoğraf: AA

 

Psikolojik üstünlük

20 yıllık serisi sona eren ve 6 yıldır sahasında kazanamayan Fenerbahçe'nin ezeli rakibini mağlup etmesi sadece sahada oynanan futbolla değil psikolojik baskıyla da mümkün oldu.

52 bin kişilik Ülker Stadı'nda tamamen dolu tribünler önünde oynanan karşılaşmada hakem ve Galatasaraylı futbolcular üzerinde büyük baskı kuruldu. Her ikili mücadelede yerde kalan oyuncu için ıslıklar yükselirken, müsabakanın hakemi düdük çalmaya zorlandı. 

Fenerbahçe, maç öncesi favoriydi ve işini hiç şansa bırakmadı. Uzun süre sonra tamamen dolu olan Kadıköy'de yaratılan atmosfer, hem skora hem de oyuna yansıyarak Fenerbahçe'yi ikincilik koltuğuna taşıdı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU