Will Smith'e verilen 10 yıllık cezanın ardından ırkçılık tartışması başladı

Akademi'nin Smith'e orantısız bir ceza verdiği iddia ediliyor

Will Smith, Akademi'den istifa ederken "Her türlü sonucu kabul edeceğim" demişti (AFP)

Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi'nin (AMPAS) Will Smith'i 10 yıl boyunca etkinliklerden menetmesi sosyal medyada tartışma yarattı. Birçok kullanıcı Hollywood yıldızına çifte standart uygulandığını belirtiyor. 

Bazı sosyal medya kullanıcıları Smith'e sert bir ceza verilirken Harvey Weinstein, Roman Polanski ve Kevin Spacey gibi cinsel saldırı skandallarıyla gündeme gelen isimlere karşı benzer bir duruş sergilenmediğini düşünüyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Will Smith, 94. Oscar Ödülleri töreninde eşinin kelleşmesiyle dalga geçen sunucu Chris Rock'a tokat atmıştı. Saldırgan tavrından ötürü daha sonra özür dileyen 53 yaşındaki aktör, Akademi üyeliğinden de çekildiğini açıklamıştı. 

Akademi'yse 9 Nisan'da aldığı kararla Smith'i etkinliklere katılmaktan 10 yıl boyunca menettiğini duyurmuştu. 

Bunun üzerine Twitter kullanıcıları tartışmalı davranışlarından sorumlu tutulmadığını düşündükleri Akademi üyelerini gündeme getirdi. 

Kullanıcılardan biri, "Akademi Will Smith'e 10 yıl yasak verdi ama Kevin Spacey, Harvey Weinstein, Casey Affleck, Woody Allen, Mel Gibson, Roman Polanski, James Franco, James Toback, Dustin Hoffman'a vermedi" dedi. 

 

 

Bir diğeriyse, "Will Smith'le Roman Polanski, Woody Allen, Harvey Weinstein, Kevin Spacey, Mel Gibson arasındaki farkın ne olduğunu tahmin etmek isteyen var mı?" diye sordu. 

 

 

Cezanın orantısız olduğunu düşünen bir başkasıysa, "Will Smith küçük tokadıyla Harvey Weinstein, Kevin Spacey ve John Lasseter'ın toplamından daha büyük bir sonuçla karşılaştı" dedi

Jimmy Brunn adlı bir kullanıcı da şunları dile getirdi:

Tokat kesinlikle yanlıştı ve Will Smith bir tür cezayla yüzleşmeliydi. Fakat Hollywood'un Polansky, Woody Allen, Kevin Spacey ve Harvey Weinstein'i görmezlikten gelirken Smith'e bu kadar sert davranması adice.

Benzer fikirlere sahip bir başkasıysa şu ifadeleri kullandı:

Will Smith: 10 yıl menedildi. Kevin Spacey: Ceza almadı. Harvey Weinstein: Ceza almadı. Akademi başkalarının kendisini ciddiye almasını sağlamada iyi.

Bir kullanıcı ismi geçen diğer kişilerin beyaz, Smith'inse siyah olması nedeniyle sert biçimde cezalandırıldığını söyledi ve Akademi'yi ırkçılıkla suçladı

Ancak söz konusu iddialara rağmen cinsel saldırılarla gündeme gelen komedyen Bill Cosby, yönetmen Roman Polanski ve yapımcı Harvey Weinstein, Akademi'den kovulmuştu. Bununla birlikte Bill Cosby'nin siyah olması ırkçılık iddialarının asılsızlığına işaret ediyor.

Bazıları Smith'e verilen cezanın emsal teşkil edeceğini düşünürken bazıları da Kevin Spacey, Mel Gibson ve Woody Allen'ın Akademi üyeliklerinin devam ettiğine dikkat çekti. 

Üyeliği devam eden söz konusu kişiler her ne kadar ciddi cinsel istismar iddialarıyla gündeme gelse de hiçbiri herhangi bir hüküm giymedi. 

Öte yandan Smith cezasına rağmen Oscar Ödülleri'nde aday gösterilebilir ve ödül kazanabilir. Bu nedenle Smith'in cezasının düşünüldüğü kadar büyük olmadığını vurgulayan kullanıcılar da oldu

 

Independent Türkçe, We Got This Covered, Market Watch, BBC Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU