Hamas, Tel Aviv'de üç kişinin öldüğü saldırıyı kınayan Türkiye'ye tepki gösterdi

Türkiye-İsrail yakınlaşmasının, Ankara'nın Hamas'la ilişkilerine nasıl yansıyacağı merak konusu

Hamas, Gazze Şeridi'nin kontrolünü 2007'de ele geçirmişti (Reuters)

Hamas, İsrail'in Tel Aviv kentindeki silahlı saldırıyı kınayan Türkiye ve Bahreyn'e tepki gösterdi.

Hamas Sözcüsü Hazım Kasım cuma gecesi yaptığı açıklamada Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliği ve Bahreyn Dışişleri Bakanlığı'nın ifadelerini kabul etmediklerini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail'de son üç hafta içinde 14 İsraillinin hayatını kaybettiği dört saldırı düzenlendi. Kent merkezindeki Dizengoff Caddesi'nde 7 Nisan'da meydana gelen silahlı saldırıda üç kişi yaşamını yitirmiş, 10 kişi de yaralanmıştı.

İsrail polisi, saldırıyı gerçekleştiren 28 yaşındaki Filistinlinin, işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentinde yapılan operasyonla dün öldürüldüğünü duyurmuştu. İsrail iç istihbarat servisi Şin Bet, saldırıyı gerçekleştiren Raad Hazım'ın herhangi bir örgütle bağlantısının tespit edilmediğini açıklamıştı.

İsrail Başbakanı Naftali Benet, 7 Nisan'daki saldırının ardından güvenlik güçlerine "terörle mücadele tam hareket özgürlüğü" tanıdığını söylemişti.

Öte yandan Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliği, şu açıklamayı yapmıştı:

Tel Aviv'de meydana gelen terör saldırısını kınıyoruz. Son zamanlarda bu tür saldırıların artmasından endişe duyuyoruz.

Bahreyn de benzer bir açıklama yaparak "terör saldırısını kınadıklarını" bildirmişti.

Hamas Sözcüsü Kasım, iki ülkenin açıklamalarını kınadıklarını söyledi. Kasım şu ifadeleri kullandı:

Filistin halkının direnişi, bir meşru müdafaa eylemi ve kutsalların savunulmasıdır. Bu, uluslararası yasalarla garanti edilen bir hak.

Kasım, "İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırgan politikasının bir tür terörizm ve ırkçılık olduğunu" da savundu.

Türkiye-İsrail yakınlaşması

Türkiye ve İsrail’in son dönemde yakınlaşmasının, Ankara’nın Hamas'la ilişkilerine nasıl yansıyacağı bir merak konusu.

Hamas, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan - İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog görüşmesine dair 9 Mart'ta yayımladığı açıklamada doğrudan Türkiye'nin adını kullanmadan "Siyonist oluşumun kıdemli yetkililerinin Arap ve İslam ülkelerine ziyaretlerini, özellikle de Herzog'un bölgedeki birkaç ülkeye ziyaretini endişeyle takip ediyoruz" ifadesini kullanmıştı.

Konu hakkında geçen ay konuşan Gazze'deki El Ezher Üniversitesi'nden siyaset bilimi profesörü Moukhaimer Ebu Saada, "Hamas endişeli" demişti.

Akademisyen, "İsrail'in Türk makamları üzerindeki baskıyı artırması bekleniyor. Hamas liderlerinin Beyrut ya da İran'a gideceğini düşünüyorum çünkü İstanbul artık onlara misafirperver davranmayacak" diye eklemişti.

El Ezher Üniversitesi'nden siyaset bilimi profesörü Naci Şurab ise Hamas'ın İsrail görüşmesi nedeniyle "Türkiye'yle ilişkilerini feda etmeyeceği" yorumunu yapmıştı. Şurab, Türkiye - İsrail ilişkilerinin onarılmasının Hamas açısından olumlu bir gelişme olarak karşılanabileceğine inandığı kaydetmişti.

 

Independent Türkçe, Al Mayadeen, BBC, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU