Görme engelli avukata "Körsün işte, niye zorluk çıkartıyorsun" diyen savcının görev yeri değiştirildi

Avukat Özeken'e "Körsün işte, niye tanık istemiyorsun, zorluk çıkartıyorsun?" diyen savcı E.G.'nin görev yeri değiştirildi. Oysa kanun, görme engellilere "Tanık gösterme zorunluluğu yok" diyor

Türkiye'de yaklaşık 1 milyon görme engelli kişi yaşıyor / Fotoğraf: Twitter

İstanbul'daki Çağlayan Adliyesi'nde, noterdeki işlemi görme engelli olduğu için aksatılan avukat Mümin Özeken, suç duyurusunda bulunmak üzere gittiği savcılıkta, "Körsün işte, niye zorluk çıkartıyorsun" cevabıyla karşılaştı.

Savcı E.G.'nin bu sözleri üzerine İstanbul Barosu Engelli Hakları Merkezi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ile görüştü. Başsavcılık, savcı E.G.'nin görev yerini değiştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kanun, "Tanığa gerek yok" diyor

Avukat Özeken, noterde yapmak istediği vekaletname işlemi sırasında görme engelli olduğu gerekçesiyle, şahit olmadan işlemin yapılamayacağı yanıtını aldı. Oysa Noterlik Kanunu'nun 73. maddesinde "Noter, ilgilinin işitme, konuşma veya görme engelli olduğunu anlarsa, işlemler engellinin isteğine bağlı olmak üzere iki tanık huzurunda yapılır" ibaresi yer alıyor.

Noter hakkında suç duyurusunda bulunmak istedi

Noterde işlemini yaptıramayan avukat Özeken, İstanbul Barosu Engelli Hakları Merkezi'ne başvurarak suç duyurusunda bulunmak istedi. Suç duyurusunda bulunmak üzere, 5 Nisan Avukatlar Günü'nde Çağlayan'daki Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz Adliyesi'ne giden Özeken, Özel Soruşturma Bürosu'nda görevli savcı E.G.'ye dilekçesini vermek istedi.

Savcıdan görme engelli avukata: Körsün işte

Özeken, savcı E.G.'nin, kendisine  "Yav körsün işte. İki tanık bulamadın mı? Niye zorluk çıkartıyorsun?" diyerek odasından çıkarması üzerine tekrar Engelli Hakları Merkezi'yle temasa geçti. Özeken'in başvurusu üzerine İstanbul Barosu Engelli Hakları Merkezi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ile görüştü. Engelli Hakları Merkezi ayrıca, adliyede bir basın açıklaması yaparak, savcı E.G.'yi Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) şikayet etti.
 

engelli hakları merkezi.jpg
Avukatlar, Çağlayan Adliyesi'nde basın açıklaması yaptı / Fotoğraf: Twitter


Görüşmenin ardından Başsavcılık, savcı E.G.'nin görev yerini değiştirdi. 

Avukat Yazgan: Engelli ayrımcılığı sosyal bir sorun

Independent Türkçe'ye konuşan İstanbul Barosu Engelli Hakları Merkezi üyesi avukatlardan Deniz Yazgan, mevzuatın engelli avukatların mesleklerini özgürce yapabilmelerini sağladığına değinerek, "Bir kişinin, hele de bir Cumhuriyet Savcısı'nın sağlamcı bakış açısı dolayısıyla hak arama ve çalışma özgürlüğünü kısıtlama teşebbüsünü kabul etmediğimiz için gerekli temaslarda bulunduk" dedi.

Yazgan, konunun takipçisi olacaklarını da ifade ederek, "Engelli ayrımcılığının ve sağlamcılığın sosyal bir sorun, kamu görevlileri açısından ise görevi ihmal veya kötüye kullanma eylemlerini oluşturduğu çok açık. Hukuksuzluğa karşı aynı fikir ve duruşta buluşarak disiplin soruşturması açılması için başvuruda bulunduk" diye konuştu. 

8 Mart'ta kadın avukatı odasından attırdı iddiası

Savcı E.G.'yle ilgili bir başka suçlama daha var. E.G., 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde, bir konuyla ilgili suç duyurusunda bulunmak üzere odası giden deneyimli bir kadın avukatla tartıştı. Tartışmanın sonunda E.G., kadın avukatı güvenlik görevlilerinin zoruyla odasından çıkarttırdı. Kadın avukatın şikayeti üzerine, E.G.'nin görev yerinin değiştirildiği ve Çağlayan'daki Özel Soruşturma Bürosu'nda görevlendirildiği öğrenildi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU