Çavuşoğlu: F-16 müzakereleri olumlu bir şekilde seyrediyor, Blinken beni Washington'a davet etti

NATO toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, "Birçok müttefikimiz Türkiye'nin oynadığı bu rolden dolayı duydukları memnuniyeti bir kez daha dile getirdi" dedi

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Dışişleri Bakanları toplantısı sonrası düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Toplantıdaki Rusya-Ukrayna arasındaki savaşının da görüşüldüğünü söyleyen Çavuşoğlu, "Görüştüğümüz tüm muhataplarımız ve oturumlarda da birçok müttefikimiz Türkiye'nin oynadığı bu rolden dolayı duydukları memnuniyeti bir kez daha dile getirdiler" dedi.

Buça'da öldürülen insanların görüntüleri ile ilgili de konuşan Çavuşoğlu, "Buça'dan ve İrpin'den gelen görüntüler elbette müzakereleri gölgeledi. Daha doğrusu oluşan göreceli pozitif atmosferi gölgeledi. Ancak her şartta yine müzakerelerin sürmesi gerekiyor. Bu zorlu şartlarda da müzakereleri devam ettirmenin önemli olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, Mairupol'deki Türk vatandaşlarının tahliye edilmesi için çalışmaların devam ettiğini belirterek, "Denizden tahliye konusunda hem Ukrayna hem de Rusya tarafı ile görüşmelerimiz sürüyor. Mairupol'de halen 30 civarında vatandaşımızın da refakatçisinin olduğunu biliyoruz. İnşallah onları da güvenle çıkaracağız" diye konuştu.

Liderler zirvesi gerçeleşecek mi?

İstanbul'da Ukrayna ve Rusya arasında liderler seviyesinde bir görüşmenin olup olmayacağıyla ilgili açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu şunları kaydetti:

Özellikle İstanbul'da biliyorsunuz Ukrayna Rusya tarafına bir belge verdi ve Rus tarafı Putin'e ileteceklerini söyledi. Burada 2 senaryo var. Birinci senaryoda burada mutabakata vardıktan sonra önce dışişleri bakanları bir araya gelecek sonra liderler bir araya gelecek. İkinci senaryoya göre ise liderler ve dışişleri bakanları aynı anda bir araya gelecekler, cumhurbaşkanımızın huzurunda belgeyi imzalayacaklar. Türkiye olarak böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmak istediğimizi söyledik prensip olarak her ülke de buna sıcak baktı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Sayın Blinken beni Washington'a davet etti"

Çavuşoğlu, Türkiye ve ABD arasında krize neden S-400 ve F-35 konularına da değindi.

Türkiye S-400 satın alması nedeniyle F-35 projesinden çıkarılmış, Türk hükümeti de proje için verdiği para karşılığında F-16 verilmesini talep etmişti.

"F-16 ile ilgili müzakereler devam ediyor ve olumlu bir şekilde seyrediyor" diyen Çavuşoğlu şunları kaydetti:

Kongreye gönderilen mektup önemli. ABD hala Rusya'dan alınan S-400'ler konusunda rahatsızlıklarını dile getiriyorlar, ancak bu anlaşmanın gerçekleşmesinin NATO için çok önemli olduğunu kabul ediyorlar.

Bizim de rahatsız olduğumuz konular var. ABD ile görüş ayrılıklarımız var mesela ABD'nin PKK'ya verdiği destek bizim için güvenlik meselesi. Biden ile Cumhurbaşkanımızın görüşmesinde Biden'ın bir önerisi olmuştu. Dışişleri Bakanı düzeyinde toplantı gerçekleştirmek için Sayın Blinken 18 Mayıs'ta beni Washington'a davet etti. Bu toplantının sonuç odaklı olmasını istiyoruz.

Mısır'la ilişkiler

Mısır ile başlatılan normalleşme süreci ile ilgili adımların atıldığını belirten Çavışoğlu, "Önümüzdeki günlerde de bazı adımlar atacağız. Mevcut maslahatgüzarımızın görevi doldu. Yeni bir arkadaşımızı atayacağız. Eğer yarın elçilik açmaya karar verirsek, büyükelçiler de görevlendireceğiz" dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU