Metaverse, TV'yi tahtından edecek mi?

"Gençler pasif TV izleyicilerinden aktif oyunculara dönüştü"

Roblox, Metaverse'ün en popüler platformlarından biri (Roblox)

Dijital dönüşüm uzmanları, Metaverse platformlarının yaygınlaşmasıyla birlikte televizyonun konumunun sarsıldığını söylüyor.

İstatistik sitesi Statista’nın aktardığına göre daha yaşlı tüketiciler TV'ye bağlılığını sürdürüyor. Ancak 35 yaş altı TV izleyicilerinin sayısı son 10 yılda yarı yarıya azaldı. Metaverse platformları geliştikçe bu sayının daha da azalması bekleniyor.

Dijital dönüşüm üzerinde uzmanlaşmış Fransız firması Sysk'in kurucu ortağı Frederic Cavazza, "Gençler pasif TV izleyicilerinden aktif oyunculara dönüştü ve ekranlardan akıllı telefonlara döndü" diye konuştu.

TV kanalları izleyicileriyle birlikte ölecek.

Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan uzmanlara göre yayıncılar, gençlere ulaşmak için halihazırda baskın konumda olan Roblox, Fortnite ve Minecraft gibi metaverse platformlarıyla rekabet etmek zorunda kalacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Medya araştırma şirketi Dubit, ABD'de 9-12 yaşındaki çocukların yarısının haftada en az bir kez Roblox kullandığını bildirdi. Platformda oyun oynamaktan konser izlemeye veya sadece arkadaşlar arası iletişim kurmaya kadar bir dizi aktivite yapılabiliyor.

2020'de rapçi Lil Nas X'in Roblox'ta performansını 33 milyon kişi izlemişti. Bu da müzisyeni bu hafta Grammy Ödül Töreni’nde televizyonda izleyenlerin sayısının üç katından fazlaydı.

TV firmaları şimdiye kadar, gazeteler gibi diğer geleneksel medya araçlarının aksine, reklam gelirleri büyük ölçüde etkilenmediği için, teknolojik dönüşümden korunmayı başardı.

Ancak Dubit'in kurucu ortağı Matthew Warneford, bunun "düşünüldüğünden daha hızlı" değişebileceğini söyledi.

Zira meta veri deposunun genişlemesiyle markalar, ürünleri doğrudan kullanıcılara satmak için çok daha fazla alana sahip olacak.

Örneğin moda markaları şimdiden Roblox, Fortnite ve diğer platformlarda sanal giysi ve aksesuar satarak milyonlar kazanıyor.

Geleneksel TV programcılığı için pazarın daraldığını aktaran Warneford, yayıncıların markalarını Metaverse platformlarına taşımaya başlaması gerektiğini belirtti:

Tıpkı Disneyland'in size ve arkadaşlarınıza kendi Mickey Mouse’lu dünyasını açması gibi.

 

Independent Türkçe, AFP, Economic Times

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU