Biden'dan sendikalaşma çabalarına destek: "Amazon biz geliyoruz, dikkat et"

Beyaz Saray, Biden'ın sözlerine "açıklık getirdi"

ABD Başkanı Joe Biden'ın dünkü konuşması büyük alkış aldı (Reuters)

ABD Başkanı Joe Biden, Amazon işçilerinin sendikalaşma çabalarına destek verdi.

North America's Building Trade Unions'ın (Kuzey Amerika İnşaat Sektörü Sendikaları) dünkü konferansında yaptığı konuşmada Biden sendikaların, "çok çalışan kişilere saygınlık ve itibar sağladığını" söyledi.

Biden, "Sendikaya katılıp katılmama kararının işçilere ait olduğunu güvence altına almak için" Beyaz Saray'da bir görev gücü kurduklarını hatırlattı. ABD Başkanı sözlerini şöyle sürdürdü:

Amazon, biz geliyoruz. Dikkat et.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Biden'ın sözlerine "açıklık getirdi." Psaki, Biden'ın sadece toplu pazarlık ve sendikalara verdiği desteği belirttiğini, sendikalaşma çabalarına doğrudan dahil olacağına dair bir ifade kullanmadığını vurguladı.

Çevrimiçi perakende devi Amazon'un, New York kentine bağlı Staten Island'daki deposunda çalışan işçiler, sendika kurulması için gereken çoğunluğa ulaşmıştı. 1 Nisan'da yapılan seçimde işçiler, şirketin 27 yıllık tarihinde ilk kez sendikalaşma kararı almıştı.

Psaki, seçimden sonra yaptığı açıklamada Biden'ın işçilere destek verdiğini söylemişti:

Başkan, işyeriyle ilgili kararlarda işçilerin seslerini duyurmayı başarmasından memnun. Biden, ülkedeki her işçinin bir sendikaya katılmak için özgür ve adil bir seçim düzenleme ve işvereniyle toplu pazarlık hakkına sahip olması gerektiğine fazlasıyla inanıyor.

Kendisini "sendikaya en çok destek veren başkan" diye niteleyen Biden, Alabama eyaletine bağlı Bessemer kentindeki Amazon tesisinde geçen sene yapılan sendika seçiminde de işçilerin arkasında durmuştu. Biden, konuşmasında Amazon'un adını vermemiş, seçimin "hayati önem arz ettiğinin" altını çizmişti.

 

Independent Türkçe, New York Times, Insider, CNBC

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU