Yemen Cumhurbaşkanı Hadi, Suudi Arabistan'ın desteklediği bir adımla yetkilerini başkanlık konseyine devretti

Yemen'de cumhurbaşkanlığı yetkilerinin oluşturulan 8 kişilik Başkanlık Konseyine devredildiği bildirildi

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, yardımcısını görevden aldı ve yetkilerini başkanlık konseyine devretti / Fotoğraf: AA

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, yardımcısını görevden aldı ve yetkilerini başkanlık konseyine devretti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yemen resmi televizyon kanalında Kültür ve Turizm Bakanı Muammer el-Eryani'nin okuduğu açıklamada, "Başkanlık Konseyi oluşturulmuş olup 8 kişiden oluşan Konsey Başkanlığına Reşad el-Uleymi getirilmiştir. Ayrıca Konsey üyeleri Sultan Ali el-Arade, Tarık Muhammed Salih, Abdurrahman Ebu Zura, Osman Huseyin Mucella, Aydaros Kasım ez-Zebidi, Ferec el-Bahseni ve Abdullah el-Uleymi Bavezir'den oluşmaktadır" ifadesi yer aldı.

Suudi Arabistan'ın desteklediği bu adımla beraber Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde yedi yıldır devam eden iç savaşı sonlandırmak için görüşmelerin yeniden başlaması adına bazı engeller aşılmış oldu.

Riyad yönetimi 3 milyar dolarlık yardımda bulunacak

Yemen'de yedi yıldır devam eden iç savaşta taraflar geçen hafta Cuma günü yıllardır ilk defa tüm ülke genelinde ateşkes ilan edilmesi için anlaşmıştı. 

Yemen Cumhurbaşkanı Hadi'nin açıklamasının ardından Riyad, Suudi destekli hükümete 3 milyar dolar finansal yardımda bulunacağını açıkladı.

Riyad aynı zamanda Yemen'in kuzeyinin fiili olarak kontrolüne sahip olan ve Suudi Arabistan önderliğindeki koalisyon güçleri ile çatışan İran'ın desteklediği Husiler ile görüşme çağrısında bulundu.

Husiler tarafından tartışmalı bulunuyordu

Sünnilere yakın olan görevden alınan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Muhsin el-Ahmer 1994 yılında kuzey-güney iç savaşındaki rolü nedeniyle güneyliler ve geçmişte gerçekleştirdiği bazı askeri eylemler nedeniyle Şii Husiler tarafından tartışmalı bulunuyordu.

Hadi, devlet televizyon kanalında yaptığı açıklamada, "Anayasaya, Körfez İşbirliği Konseyi ve konseyin yürütme organına uygun olarak geri alınmayacak bir adımla tüm yetkilerimi başkanlık konseyine devrediyorum" ifadelerini kullandı.

 

Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU