Gece de elektrik üretebilen güneş paneli icat edildi

Gece yapılan kızılötesi ışık hasadı "kesintisiz, yenilenebilir güç kaynağı" sağlıyor

Yeni güneş panelleri, geceleri açık gökyüzü altında elektrik üretebiliyor (Unsplash)

Gece elektrik üretebilen yeni bir güneş paneli türü geliştirildi.

Standford Üniversitesi'nden araştırmacılar, 24 saat yenilenebilir enerji üretimine imkan tanımak için radyatif soğutma adı verilen işlemi kullanan fotovoltaik (PV) pil icat etti.

Bu cihaz, açık gecelerde güneş pillerinin yüzeyinden dış uzaya kızılötesi ışık halinde yayılan ısıdan yararlanarak çalışıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geleneksel PV güneş paneline termoelektrik jeneratör ekleyen bilim insanları, 50 mW/m2'lik gece enerji üretimine ulaştı.

Gün boyunca Güneş'in enerjisini toplamak için geleneksel güneş paneli gibi çalışan panel, daha sonra geceleri de elektrik üretimini sürdürmek için "ters yönde çalışıyor". Ancak bulutlar geceleri, kızılötesi radyasyonu Dünya'ya geri yansıtarak sistemi engelleyebilir.

Pili tasarlayan mühendis ekibi, kurulumda ucuz ve yaygın malzemeler kullandıklarını, yani sistemin mevcut güneş pillerine eklenebileceğini ve kaynakların sınırlı olduğu ücra yerlerde kullanılabileceğini söyledi.

Araştırmanın yazarlarından ve Standford Üniversitesi'nden metroloji mühendisi Zunaid Omair, "Burada başardığımız şey, her şeyi kullanıma hazır malzemelerle yapmamız, çok iyi bir termal temas sağlamamız ve tüm kurulumdaki en pahalı şeyin termoelektriğin kendisi olması" dedi.

Teknolojinin detaylandırıldığı, "Fotovoltaik pilin radyatif soğutulması yoluyla 50mW/m2 yoğunluğunda gece elektrik enerjisi üretimi" başlıklı çalışma, Applied Physics Letters adlı bilimsel dergide yayımlandı.

Araştırmacılar, dünyada halihazırda elektriksiz yaşayan yaklaşık 750 milyon kişiye güvenilir ve temiz bir enerji kaynağı sağlamayı umuyor.

Çalışmada, "Sistemimiz, şebeke dışı konumlarda hem gündüz hem de gece kesintisiz, yenilenebilir bir güç kaynağı olarak kullanılabilir" ifadeleri yer alıyor.

Mini şebekelere veya şebeke dışı sistemlere bağlı birçok kırsal alanda, gece boyunca enerji temini için genelde önemli miktarda ilave pil depolama kurulumu gerektiriyor. Bu da duruma önemli sistem karışıkları ekliyor.

Geceleri mevcut PV pillerinden enerji elde etmek için araç geliştirilmek, PV enerji üretimine yönelik gündüz sınırlamasını hafifletecek ve elektrik enerji sistemlerinde pil depolama ihtiyacını azaltacak ya da tamamen ortadan kaldıracaktır.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU