Tunus'tan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tepki: Sözleri iç işlerimize müdahaledir

Tunus Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında "Tunus, Türkiye Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarına dair şaşkınlık içerisinde" ifadesi yer aldı

Tunus Cumhurbaşkanı Said aldığı kararları iptal etmek için toplanan parlamentoyu fesh etti Fotoğraf: AA

Tunus Dışişleri Bakanlığı, unus Cumhurbaşkanı Kays Said'in parlamentoyu fesh etme kararı hakkında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yaptığı değerlendirmeyi iç işlerine "kabul edilemez bir müdahele" olarak niteledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, pazartesi günü Tunus Cumhurbaşkanı Said'in parlamentoyu fesh etmek için geçen hafta imzaladığı kararnameyi "demokrasinin lekelenmesi" ifadelerini kullanarak eleştirmiş ve Tunus halkınının iradesine darbe olarak nitelemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tunus Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamada, "Tunus, Türkiye Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarına dair şaşkınlık içerisinde. Bu yorumlar kabul edilebilir değil" denildi.

Açıklamada, "Tunus, dost ülkelerle yakın ilişkiler içinde olma isteğini sürdürmekte ancak bağımsız karar almakta ve egemenliğine müdahele edilmesini reddetmektedir" ifadeleri yer aldı.

Tunus Dışişleri Bakanı Othman Jerandi de Twitter'dan yaptığı açıklamada Türk mevkidaşı ile telefonda görüştüğünü ve ülkesinin Erdoğan'ın yorumlarını reddettiğini ifade etmek için Türk büyükelçisini çağırdıklarını belirtti.

Tunus'ta siyasi kriz geçen hafta hız kazanmış, parlamentonun yarısından çoğunun Said aldığı kararları iptal etmek için internet üzerinden toplanmasının ardından Said parlamentoyu fesh etmişti.

Erdoğan ne demişti?

Cumhurbaşkanı Erdoğan Tunus'ta parlamentonun feshinni ardından yaptığı açıklamada "Geçiş sürecinin ancak milli iradenin tecelligahı olan Meclis dahil, toplumun tüm kesimlerinin katkısıyla, kapsamlı ve anlamlı bir diyalogla başarıya ulaşabileceğine inanıyoruz. Demokrasi seçilmişler ile atanmışların birbirlerine saygısının tecessüm ettiği bir sistemdir. Tunus'taki gelişmeleri demokrasinin lekelenmesi olarak görüyoruz. Seçilmişlerin bulunduğu Meclis'in feshi, Tunus'un geleceği açısından düşündürücüdür ve Tunus halkının iradesine bir darbedir. Türkiye olarak, bu kritik süreçte dost ve kardeş Tunus'un ve Tunus halkının yanında olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

 

 

Reuters, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU