Mısır'daki 2011 devriminin sembol isimlerinden Ala Abdulfettah açlık grevine gitti

"Hapishanedeki yaşam koşullarının değişmesini istiyor"

Abdulfettah, hükümet karşıtı gösterilerde muhalif tavrıyla tanınan isimlerden biri olmuştu (AFP)

Mısır'da 2011'deki devrimin tanınan isimlerinden aktivist Ala Abdulfettah, hapishanede açlık grevine başladı.

Abdulfettah'ın annesi Leyla Seyf, Fransız haber ajansı AFP'ye dün yaptığı açıklamada, "Hapishanedeki yaşam koşullarının değişmesi gerektiğini düşündüğü için yemek yemeyi reddediyor" dedi.

40 yaşındaki oğlunun "ağır denetim altında ve tecrit hücresinde tutulduğunu" söyleyen Seyf, "Egzersiz yapmasına ya da kitap okumasına izin verilmiyor" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Abdulfettah'ın kız kardeşi Muna Seyf de pazartesi günü yaptığı Twitter paylaşımında, aktivistin Ramazan'ın başladığı cumartesi gününden beri açlık grevine gittiğini ve ona götürdüğü yemekleri almadığını yazdı.

Muhalif blog yazarı Abdulfettah, aralıkta Mısır Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde görülen duruşmada "dezenformasyon yapmak ve terör örgütüne üyelik" suçundan 5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Abdulfettah'la birlikte yargılanan iki kişiye de aynı suçtan 4'er yıl hapis cezası verilmişti.

Aktivist, 2013'te darbe karşıtı protestolara katılarak gösteri yasağını ihlal ettiği gerekçesiyle 2015'te de 5 yıl hapis cezası almıştı. Abdulfettah, cezasını tamamladıktan sonra Mart 2019'da adli kontrol şartıyla tahliye edilmişti. 
 

Fakat savcılık, muhalif blog yazarı hakkında aynı yıl "yalan haber yaymak ve örgüt üyesi olmak" suçlamasıyla yeniden tutuklama kararı çıkarmış ve aktivist, güvenlik güçleri tarafından tekrar gözaltına alınmıştı.

Abdulfettah, 2011 Mısır Devrimi'nde başkent Kahire'deki protestolara katılıp dönemin Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek yönetimine karşı yazılar kaleme alarak gösterilerin tanınan yüzlerinden biri haline gelmişti.

Protestoların ardından Mübarek 11 Şubat 2011'de istifa etmiş, yönetim Mısır Silahlı Kuvvetleri Yüksek Konseyi'ne geçmişti.



Independent Türkçe, AFP, BBC

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU