Amazon şirket içi mesajlaşma uygulamasında "etik", "adalet" ve "sendika" sözcüklerini engellemeyi planlamış

Uygulama "Sesleniş" gönderileri için kullanılacakmış ama çalışanların istediklerini söylemesine izin vermek "izleyiciler ve alıcılar arasında olumsuz duygular... riskine" yol açabilirmiş

(AFP)

Yeni gün yüzüne çıkan bir raporda, Amazon'un dahili mesajlaşma uygulamasında sendikalaşmayla ilgili kelimeleri engelleme ve işaretleme planları yaptığı iddia ediliyor.

Rapora göre, otomatik bir denetmenin engelleyeceği uzun kelime listesinde şunlar yer alıyor: "Sendika", "tazminat", "ücret artışı", "zorbalık", "taciz", "çeşitlilik", "etik", "adalet", "plantasyon", "özgürlük", "kaygılı" ve diğerleri.

Amazon üst düzey yöneticilerine göre programın amacı, çalışanların "Sesleniş" gönderileri aracılığıyla meslektaşlarının performansını fark etmelerini sağlayarak üretkenliği ve mutluluğu artırmaktı.

Öte yandan, bir iç yazışma belgesinde şöyle deniyor:

Serbest metin yazma olanağı tanıyarak insanların izleyici ve alıcılar arasında olumsuz hissiyatlara yol açabilecek Seslenişler yazması riskini alıyoruz. Olumsuz iş arkadaşı deneyimini engellemek için, gönderilebilecek içerikte kısıtlama uygulamaya eğilimliyiz.

Görünen o ki, çalışanların doğrudan birbiriyle konuşacağı söz konusu platform, örneğin Facebook'un Workplace platformundan ziyade çevrimiçi arkadaşlık uygulaması Bumble'a benzeyecekmiş.

"Bazı kimselerin çılgın yıldız toplayıcıları olması" sebebiyle, Seslenişler oyunlaştırılacak ve çalışanlar "doğrudan iş değeri katan" faaliyetleri için sanal yıldızlar ve rozetlerle ödüllendirilecekmiş.

Amazon, The Independent'ın yorum talebine haber yayına girene dek yanıt vermedi. Amazon sözcüsü Barbara M. Agrait, haberi ilk bildiren The Intercept'e yaptığı açıklamada, "Ekiplerimiz çalışanların birbiriyle etkileşim kurmasını sağlayacak yeni yollar hakkında her zaman düşünüyor" dedi.

Bu program henüz onaylanmadı ve önemli ölçüde değişebilir, hatta belki hiç hizmete sunulmayabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Amazon'un sendikalaşma girişimleriyle ilişkisi sıkça eleştiriliyor. Bu hafta, işten çıkarılan bir depo organizatörü, şirketin ilk sendikasını kurmayı başardı.

O dönem suçlamalara cevaben Amazon'dan yapılan açıklamada, "Birçok şirket gibi bizim de ister kurumsal çalışan olsun ister paketleme merkezi çalışanı, tüm Amazonlulardan performans beklentilerimiz var ve gerçek performansı bu beklentilere göre ölçüyoruz" denmişti.

Amazon, kamuoyuna açık dilediği nadir özürlerden birinde, perakende devinin çalışanlarının şişelere işediğini kabul etmişti. Bu özrün öncesinde şirket, Amazon'un tuvalet arası olmadan koyduğu zaman sınırlarını karşılama baskısı altındaki çalışanlar arasında gayet iyi bilinen söz konusu uygulamayı ayrıntılarıyla anlatan haberleri ve çalışan ifadelerini defalarca reddetmişti.

The Independent'la özel olarak paylaşılan bir ankette, halkın yüzde 69'u Amazon'un çalışanlarının kaygılarını ele almada daha çok şey yapması gerektiğine inanıyor ve söz konusu alışveriş sitesinin "fazla güçlü" hale geldiğini düşünüyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU