Şangay'da vaka sayıları artınca Kovid-19 yasakları genişletildi: 25 milyondan fazla kişi sokağa çıkma yasağı ile karşı karşıya

Kentin sağlık komisyonu yetkilisi "Şu anda Şangay'ın salgın önleme ve kontrolü için en zorlu ve kritik dönemdeyiz. Genel dinamik temizleme politikasına tereddüt etmeden kararlı bir şekilde bağlı kalmalıyız" dedi

Fotoğraf: Reuters (Arşiv)

Çin'in en önemli finans merkezi Şangay'da koronavirüs vaka sayılarının 13 bini aşmasıyla ulaşım kısıtlamaları artırılırken, koronavirüs yasakları da genişletiliyor.

Ülkenin en büyük şehri Şanghay en fazla vakanın görüldüğü yer oldu. 

Ekonomik aksaklıkları en aza indirmek için kademeli bir yaklaşımın benimsendiği Şangay'da salgını kontrol etmekte zorlanan yetkililer geçen hafta daha geniş yasakları uygulamaya aldı.

Şehirde asemptomatik vaka sayıları artarken, şehrin batı bölgelerindeki kısıtlamaların ikinci bir emre kadar uzatıldı. Şu anda 25 milyondan fazla kişi sokağa çıkma yasağı ile karşı karşıya.
Kentin sağlık komisyonu yetkililerinden Wu Qianyu "Şu anda Şangay'ın salgın önleme ve kontrolü için en zorlu ve kritik dönemdeyiz. Genel dinamik temizleme politikasına tereddüt etmeden kararlı bir şekilde bağlı kalmalıyız" dedi.

Son bir günde  bin 235 Kovid-19 vakası 

Son 24 saatte Çin ana karasında 1235 Kovid-19 vakası kaydedildi.

Ulusal Sağlık Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, Çin ana karasında son 24 saatte 1173'ü yurt içi kaynaklı, 1235 Kovid-19 vakası saptandı.

Buna ilaveten Kovid-19 testi pozitif olduğu halde hastalık belirtisi göstermeyen 15 bin 239 vaka tespit edildi. Çinli sağlık yetkilileri, bu tür vakaları genel toplama dahil etmiyor.

Son 24 saatte yurt dışı kaynaklı 62 vakanın kayıtlara geçtiği Çin'de hayatını kaybeden olmadı.

Ülkede son haftalarda hastalığa dönüşen ve dönüşmeyen vaka sayısı arasında büyük fark olması dikkati çekiyor. Bunun bulaşıcılığı yüksek fakat hastalık tablosu daha hafif olan Omicron varyantının yayılmaya devam etmesinin sonucu olduğu değerlendiriliyor.

Eyalet statüsünde müstakil yönetime sahip kentte son 24 saatte hastalık belirtisi gösteren 268, göstermeyen 13 bin 86 vaka kaydedildi.

Kuzeybatıdaki Cilin eyaleti de büyük bir salgı dalgasını kontrol etmeye çalışıyor. Eyalette son 24 saatte hastalık belirtisi gösteren 792, göstermeyen 1680 vaka saptandı.

Başkent Pekin'de de hastalık belirtisi gösteren 8, göstermeyen 1 vaka bulunduğu bildirildi.

Kovid-19 salgınında ilk vakaların ortaya çıktığı Çin ana karasında bugüne kadar 157 bin 378 vaka tespit edildi, 4 bin 638 kişi öldü.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU