NASA teleskobu Jüpiter'in "kayıp ikizini" buldu

K2-2016-BLG-0005Lb, Kepler’in şimdiye dek keşfettiği en uzak gezegen oldu

Yeni keşfedilen gezegenin yer aldığı bölgenin iki görüntüsünden soldaki Kepler, sağdakiyse Kanada-Fransa-Hawaii Teleskobu tarafından çekildi (NASA / Kanada-Fransa-Hawaii Teleskobu)

NASA'nın Kepler uzay teleskobunun topladığı eski verileri yeniden inceleyen bilim insanları, Jüpiter’in "kayıp ikizini" bulduklarını söylüyor.

Monthly Notices of the Royal Astronomical Society adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanmak üzere kabul edilen araştırmada, belirgin bir şekilde Jüpiter özelliklerini yansıtan ötegezegenin keşfi detaylandırıldı.

Gaz deviyle hemen hemen aynı kütleye sahip ötegezegene K2-2016-BLG-0005Lb adı verildi.

Dünya’dan 17 bin ışık yılı uzaktaki gezegenin yıldızına uzaklığı da Jüpiter’in Güneş’e karşı konumuna uyuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Keşif, NASA’nın "gezegen avcısı" diye nitelenen, onlarca ötegezegenin keşfine katkı sağlayan Kepler’in 2016’da topladığı verilere dayanıyor.

2009’da fırlatılan uzay teleskobu, 2018’de ıskartaya çıkarılana kadar en az 2 bin 700 ötegezegeni tespit etmeyi başarmıştı.

Ancak yeni araştırmayla Kepler'in verileri ilk kez bir öte gezegenin mikro mercekleme yöntemiyle keşfedilmesine önayak oldu.

Mikro mercekleme yöntemi, araştırılan gök cisminin gözlem aracı ve uzaktaki yıldız arasında hizalandığı durumda işlevli oluyor. Çünkü bu sırada kütle çekim kuvveti, yıldızın ışığını kısa süreliğine artırıyor ve normalde hiç ışık yaymayan nesnenin gözlemlenmesine olanak tanıyor.

Nobel Ödüllü Fizikçi Albert Einstein’ın teorilerine dayanan bu yöntem, bir tür "kozmik büyüteç" olarak görülüyor.

Araştırmanın ortak yazarı Eamonn Kerins, gezegeni "şimdiye kadar herhangi bir yöntemle bulunan, Jüpiter'in en yakın kuzenlerinden biri" diye niteledi.

Kerins’in aktarımına göre K2-2016-BLG-0005Lb, Kepler’in şimdiye dek keşfettiği en uzak gezegen oldu:

Kepler’in şimdiye dek keşfettiği binlerce gezegen arasındaki en uzak ötegezegenden iki kat daha uzakta.

 

Independent Türkçe, Gizmodo, Technopixel, Nation World News

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU