Filistin Kurtuluş Örgütü: Hamas uzlaşma konusunda ciddiyetsiz

FKÖ üyesi Azzam Ahmed, Hamas hareketini bölünmeye son verme konusunda ciddiyetsizlikle suçladı

Cuma günü Gazze’de Geri Dönüş Yürüyüşüne katılanlar ile İsrail arasında çatışmalar yaşandı / Fotoğraf: AFP

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Kurulu üyesi Azzam Ahmed, Filistin Devlet Televizyonu'na yaptığı açıklamada, “Bizim kanaatimiz Hamas’ın bölünmeyi sona erdirmek konusunda ciddiyetsiz olduğu ve Mısır’ı atlatarak bölünmenin devam etmesi için orda burda temaslar sürdürdüğüdür” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu açıklama, Mısır’ın yeni arabulucuğu sonrasında Hamas’ın bakanlıkları ve bürolarını her konuda anlaşma olmadan devretmeyecekleri yorumuna cevap olarak geldi. Bu, Hamas’ın Mısır’ın yeni arabulucuğu için verilen ilk yorumuydu.

Ahmed şunları söyledi:

Mısır, uzlaşma dosyasında Mayıs ayı başında yeniden harekete geçti. Bizimle görüştü. Mısır’ın Ekim 2017’de sunduğu üzerinde anlaşılmış önerileri yeniden sundu. Yeni bir öneri yoktu. Bu nedenle bizim yeniden diyaloğa girmemize gerek yoktu” dedi ve ekledi: “Mısır’ın önerileri incelendi ve nihai tutumuz Mısır heyetine yazılı olarak bildirildi.  Gazze ve Ramallah’a giderek Hamas’ın cevabını iletecek Mısır heyetinin oluşturulmasına karar verildi.


Ahmed konuşmasına şöyle devam etti: “Geçen ayın sonunda Mısır heyeti, Hamas’ın bizim sunduğumuz önerilerin çoğuyla uyum içinde olduklarını söylemişlerdi. Ancak Hamas’ın 25 Haziran’da yaptığı açıklamada, hangi şartlar olursa olsun Hamas’ın iktidarı devretmeyeceğini söylemesinden sonra Mısır, heyeti Gazze’ye göndermeme kararı aldı ve bundan sonra bizimle yeni bir iletişim kurulmadı.”

Hamas’ın önde gelen komutanlarından Musa Ebu Merzuk, geçen hafta yapılan açıklamada, “Hamas, Gazze’nin anahtarlarını verip çekip gidecek bir işgalci değildir. Biz Ramallah olsun, Gazze olsun Filistin yönetiminde ortaklardan biriyiz. Mantıklı olan bu” demişti.

Geçtiğimiz günlerde uzlaşma dosyası yine masaya geldi. Bu dosya, Filistin hükümetinin kurulması, Gazze’ye yapılan yaptırımlar ve İsrail ile yapılan ateşkes anlaşmaları nedeniyle dondurulmasından bir yıl sonra gündeme geldi.

Ahmed, Merzuk ile görüştüklerini ancak görüşmenin yalnızca karşılıklı bayram tebriğiyle sınırlı kaldığını belirtti ve uzlaşma dosyasıyla ilgili görüşmenin ancak Mısır arabuluculuğunda gerçekleşeceğini söyledi.

Ahmed, Refah Sınır Kapısı'nın teslim alınmasıyla ilgili bir sorunun varlığına işaret etti. Ahmed’in açıklamalarına göre Hamas’ın Refah Sınır Kapısı ve bakanlıkların teslim edilmesi konusundaki tutumundan dolayı uzlaşı dosyası yine dondurulacak.

Fetih, 2017 yılında uzlaşma şartlarına bağlı kaldı ve Hamas’tan da bu konuda yazılı onay istedi. Fetih, bu anlaşmanın uygulanmasını istiyor çünkü anlaşmaya göre Hamas’ın bakanlıkları,  yargısı ve güvenlik güçleriyle tüm kurumları derhal Filistin hükümetine devretmesi gerekiyor. Ancak Hamas bu anlaşmayı reddediyor ve 2011’de imzalanan anlaşma koşullarının uygulanmasın istiyor. Bu anlaşmaya göre görevi seçim yapmak olan birkaç aylık birlik hükümetinin kurulması isteniyor. Öyle görünüyor ki taraflar arasında bu konudaki ayrılık sürecek.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Hülya Şekerci

DAHA FAZLA HABER OKU