Trabzonspor-Beşiktaş maçına Zorbay Küçük'ün kararları damga vurdu... "Her kural hatası maç tekrarını gerektirmez"

Trabzonspor-Beşiktaş maçında Beşiktaş'ın endirekt serbest vuruşu kullandığı yer tartışma yaratırken "kural hatası" iddialarını da gündeme taşıdı. Eski hakem Seçim Demirel, pozisyonu Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Zorbay Küçük, Trabzonspor-Beşiktaş maçındaki kararları nedeniyle eleştirilerin odağında / Fotoğraf: AA 

Süper Lig'in 31. hafta kapanış maçında lider Trabzonspor, Beşiktaş'ı konuk etti.

Medical Park Stadı'nda oynanan ve ilk yarısı 0-0 beraberlikle biten karşılaşma, 56. dakikada Andreas Cornelius ve 71'de Valentine Rosier'nin golleriyle 1-1 eşitlikle tamamlandı.

Siyah-beyazlılar, 69. dakikada Batshuayi ile penaltı vuruşundan yararlanamazken, 80. dakikada Siopis'e fiziksel müdahalede bulunan Larin'in atılmasıyla mücadeleyi 10 kişi tamaladı.

Karşılaşmada hakem kararları birçok kez tartışma konusu olurken 47. dakika yaşananlar ise geceye damga vurdu.

 

Cornelius-AA.jpg
Trabzonspor adına gol perdesini Cornelius açtı / Fotoğraf: AA

 

Trabzonspor kalecisi Uğurcan Çakır, dışarı giden topu geri çevirmeye çalışan Hüseyin Türkmen'in müdahale ettiği topu elle kontrol etti.

Hakem Zorbay Küçük'ün endirekt serbest vuruş kararı vermesine karşılık atışı yanlış yerden yaptırması dikkat çekti. 

Pozisyonun yanlış yerden kullanılması gerekçesiyle kural hatası olduğu iddiaları gündeme gelirken maçın tekrar edilip edilmeyeceği ise gecenin en çok konuşulan konusu oldu.

Süper Lig'de 4 kez maç tekrar edildi

Süper Lig tarihinde ise bugüne kadar kural hatası nedeniyle 4 kez maç tekrarı yaşandı.

1994-95 sezonunda Sebahattin Şirin'in yönettiği Gaziantepspor-Denizlispor müsabakası "ofsaytın rakip yarı alandan kullanılması" nedeniyle karşılaşma tekrar edildi.

 

Rosier-AA.jpg
Valentin Rosier, skora denge getiren golü kaydetti / Fotoğraf: AA

 

Yine 2003-04 sezonunda Ali Aydın'ın yönettiği Fenerbahçe-Çaykur Rizespor maçında "ikinci sarı kartın kırmızıya dönüşmemesi" nedeniyle maçın tekrar oynatılmasına karar verildi.

2004-05 döneminde Kuddusi Müftüoğlu'nun yönettiği Beşiktaş-Gençlerbirliği karşılaşmasında "aynı pozisyona 3 düdük çalınması" gerekçesiyle kural hatası yapıldığı belirtildi ve müsabaka tekrar oynandı.

Son olarak 2013-14 sezonunda Barış Şimşek'in yönettiği Kasımpaşa-Beşiktaş maçı Ryan Donk'un elindeki ikinci topu Beşiktaşlı futbolcunun ayağındaki topa atması sonrası oyunu hava atışı ile başlatarak kura hatasına imza attı ve maçın tekrar edilmesine neden oldu.

 

Seçim Demirel-Independent Türkçe.jpg
Seçim Demirel / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Zorbay Küçük genel anlamda başarısız bir performans sergiledi"

Süper Lig'in eski hakemi Seçim Demirel, pozisyonu ve kural hatası iddialarını Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Müsabakanın hakemi Zorbay Küçük'ün genç ve yetenekli hakemlerden birisi olduğunu ifade eden Demirel, "Henüz zorluk derecesi yüksek, stresli maçlarda hakemlik yapabilecek tecrübeye sahip değil. Dün oynanan maçta da çok zorlandığını gördük. Özellikle disiplin uygulamalarında ciddi hatalar yaptı. Faul standardını yakalamakta zorlandı ve bir FIFA hakeminin yapmaması gereken bir kural hatasına imza attı. Genel anlamda başarısız bir performans sergiledi" diye konuştu.

 

Larin-AA.jpg
Beşiktaşlı Cyle Larin, Siopis'e yaptığı fiziksel müdahale sonrası kırmızı kart gördü / Fotoğraf: AA

 

"Ne olduysa sahadaki ve VAR'daki hakemler kuraldan bihaberdi. Kurala salt olarak bakarsak evet bu bir kural hatası"

47. dakikada geceye damga vuran endirekt serbest vuruş kararını da değerlendiren Demirel, şu ifadeleri kullandı:

Pozisyonda defans oyuncusu bilerek top dışarı çıkmasın, kaleci de gelsin alsın diye topa dokunuyor. Ben bunun bir geri pas olduğunu düşünmüyorum ama hakem geri pas olarak yorumladı. Buraya kadar bir problem yok. Fakat devamında serbest vuruşu kullandırdığı yeri görünce çok şaşırdım. Barajı 5-5,5 metreye kurdurması da ikinci şaşkınlığım oldu. Kurallar bu konuda çok açık. 'Rakip kale alanında kullanılacak bir endirekt serbest vuruşta top ihlal noktasına en yakın noktada kale çizgisine paralel kale alanı ön çizgisi üzerinden kullanılır' der. Bu ifadeyi her kategorideki hakem bilir. Ama ne olduysa dün sahadaki ve VAR masasındaki tüm hakemler kuraldan bihaberdi. Kurala salt olarak bakarsak evet bu bir kural hatası.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Her kural hatası maç tekrarını gerektirmez, hatanın skora etki etmesi lazım"

Buna karşın her kural hatasının maç tekrarını gerektirmeyeceğini vurgulayan Demirel, sözlerini şöyle noktaladı:

Yapılan hatanın skora etki etmesi lazım. Beşiktaş'ın bir itirazı olursa kural hatası değerlendirmesi illaki yapılacaktır ama şahsi fikrim kural hatası değil, hakem hatası kararı verilir. Çünkü hakem, 'Ben müdahaleyi kale alanı dışında gördüm, yanlış değerlendirmişim' diyebilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU