Alkolü bırakan kadınların akıl sağlığı daha yerinde

Yeni bir araştırmada alkolü tamamen bırakanların “zihin sağlığında olumlu değişim” meydana geldiği belirtildi

Araştırmacılar alkolü bırakmanın sadece zihin sağlığına değil tüm sağlığa iyi geldiğini söylüyor (The Independent) 

Alkolü tamamen bırakan kadınların zihin sağlığının daha yerinde olduğu yeni bir araştırmayla ortaya kondu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Her ne kadar ölçülü tüketilen alkolün sağlıklı bir beslenme düzenine dahil olduğunu söyleyenler olsa da, yeni bulgular alkolden tamamen uzak duranların zihin sağlığının en üst seviyede seyrettiğini gösteriyor.

Canadian Medical Association Journal (CMAJ) adlı bilimsel yayında yer alan çalışmada hiç alkol almayanlarla ölçülü alan bir grup karşılaştırıldı. Erkeklerde 14 veya daha az birim alkol tüketenler, kadınlardaysa 7 veya daha az birim alkol alanlar ölçülü alkol tüketenler sayıldı.

Beş yıl süren analiz sonucundaysa zihin sağlığını en üst düzeydeki grubun hiç alkol tüketmeyenler olduğu ortaya çıktı. Hong Kong ve ABD’de alkol tüketmeyi bırakan kadınların zihin sağlığında olumlu gelişmeler sağlandı.

Çalışmanın ortak yazarlarından ve Hong Kong Üniversitesi’nde beyin uzmanı Dr. Michael Ni “ölçülü alkol tüketmeyi sağlıklı beslenme düzenine dahil etme önerilerinde bulunanların dikkat etmesi gerektiğini" söyledi.

 

 

Dr. Ni ve çalışma arkadaşları özellikle kadınlarda alkolü bırakmanın sağlığa dayalı hayat kalitesini artırdığını ve zihin sağlığına iyi geldiğini buldu.

Araştırmacılar çalışma için Hong Kong’da 10 bin 386 kişiyi inceleyen FAMILY grubunun verilerini ve ABD Alkol İstismarı ve Alkoliklik Ulusal Enstitüsü’nün 31 bin 79 kişi üzerinde yürüttüğü anket sonuçlarını baz aldı.

Çalışmanın sonuçları sosyodemografik faktörler, vücut kitle indeksi ve sigara içme durumları göz önünde bulundurularak yayımlandı.  

Dr. Ni şunları kaydetti:

Küresel alkol tüketiminin gerekli stratejiler kullanılmadığı sürece artarak devam etmesi bekleniyor. Bizim bulgularımız, sağlıklı beslenme düzeninde ölçülü alkol tüketme önerisinde bulunulurken dikkatli olunması gerektiğine işaret ediyor. Bunun yerine alkolü bırakmanın zihin sağlığında daha tercih edilir olumlu bir değişime yol açtığını söyleyebiliriz. Bu da pek çok kişinin hiç alkol tüketmeyenlerin seviyesine ulaşabileceği anlamına geliyor.

Geçen yıl Cambridge Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma da, önerilen sınırın üzerinde alkol almanın sağlığa sigara kadar zararlı olduğunu ortaya koymuştu.

Çalışmada günde 2 bardak alkol alan 40 yaşındaki birinin ömrünün 2 yıl kısalabileceği belirtilerek, bunun felç, ölümcül anevrizma ve kalp yetmezliği riskiyle de ilişkilendirilebileceği kaydedilmişti.

SWNS’den de yararlanılmıştır.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU