Yurt dışı harcını 15 liradan 50 liraya çıkaran, Varlık Barışı'nı 6 ay uzatan yeni ekonomi paketi

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, şirketlerin borç yapılandırılması, TCMB’nin yedek akçesinde düzenleme yapılması, yurtdışı harçlarına zam yapılmasını kapsayan ekonomi paketini anlattı

Fotoğraf: AA

AK Parti milletvekilleri, şirketlerin borçlarının yapılandırılması, varlık barışının süresinin 31 Aralık 2019'a kadar uzatılması, TCMB'nin "yedek akçe"sinde düzenleme yapılması, yurt dışı çıkış harcının 50 liraya çıkarılması, ülkeye getirilen telefonların kayıt süresinin dört ayla sınırlandırılması gibi düzenlemeleri de içeren kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş’un gazetecilerle paylaştığı kanun teklifinin detayları şunlar: 

1) “Milli Paket” olarak nitelendirilen kanun teklifi 32 maddeden oluşuyor.

2) Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının döviz, altın, menkul kıymet gibi varlıkları vergisiz şekilde ülkeye getirmelerine imkân tanıyan Varlık Barışı, altı ay daha uzatılarak 31 Aralık 2019'a kadar yürürlükte olacak. 

3) Yurt dışı çıkış harcı 15 liradan 50 liraya çıkacak. 

4) Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Kanunu'nda değişikliğe gidilerek, "yedek akçe" olarak ayrılan oran, Türk Ticaret Kanunu ile uyumlu hale getirilecek. Yedek akçenin kanunda belirtilen düşüşler yapıldıktan sonra yüzde 10 olarak ayrılması hedefleniyor. Karşılıkların belirlenmesiyle ilgili Merkez Bankası’na bazı yetkiler verilecek. 

5) Ülkeye farklı şekilde sokulan ve klonlanmış bir IMEI numarasıyla kullanılan cep telefonları dört ay içinde kullanıma kapatılacak. Telefon sahipleri bir yıl içinde müracaat edip 250 lira yatırmaları halinde bu telefonlar sisteme entegre edilecek. 

Kanun yürürlüğe girdikten sonra yurda farklı şekilde sokulup klonlanmış IMEI numarası kullanılan telefonlar hiçbir surette iletişime açılmayacak.

6) Borçlarının yapılandırılmasını isteyen şirketler, kanunda belirtilen şartlar ve çerçeveler kapsamında iki yıl içinde müracaat ettiklerinde bazı teşvikler elde edebilecek. Borçlar, bankalar tarafında yapılandırılacak. Konuyla ilgili bir çerçeve anlaşması olacak. 

7) Basit usülde vergilendirilen esnaf, müracaat etmesi halinde gider kısmına bakılmaksızın geliri üzerinden, belirli bir oranda vergilendirilebilecek. 


AA

DAHA FAZLA HABER OKU