Airbus uçağı, atık yemeklik yağla üç saat havada kaldı

Firma yetkilileri, yenilikçi yakıtın "patates kızartması gibi koktuğunu" söylüyor

Yeni yakıt teknolojisinin, uçuşların iklim krizi üzerindeki ağır etkisini hafifletebileceği düşünülüyor (Airbus)

Avrupa merkezli çok uluslu havacılık firması Airbus, kullanılmış yemeklik yağdan yapılan yakıtla çalışan bir yolcu uçağını uçurmayı başardı.

Firmanın açıklamasına göre, Airbus A380 model yolcu uçağından dönüştürülen test aracı, Fransa'daki bir pistten havalandı ve üç saatlik uçuşu tamamladı.

Uçağa Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (Sustainable Aviation Fuel / SAF) adı verilen yakıt yüklendi.

Şirket, uçuş için özel olarak üretilen bu yakıtın, çoğunlukla kullanılmış yemeklik yağlardan ve diğer "atık yağlardan" yapıldığını bildirdi:

Araç Fransa'nın Toulouse kentindeki Blagnac Havalimanı'ndan 25 Mart Cuma günü yerel saatle 08.43'te havalandı. Uçuş yaklaşık üç saat sürdü ve Rolls-Royce Trent 900 motoru, yüzde 100 SAF'le çalıştırıldı.

Uçuşta kullanılan artık yağ yakıtı, Fransız petrol ve gaz şirketi TotalEnergies tarafından sağlandı. Uçuş denemesinde tam 27 ton SAF kullanıldığı bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Airbus, daha sonra 29 Mart'ta yine A380'le SAF kullanarak ikinci bir uçuş gerçekleştirdi. Toulouse'dan havalanan uçak, Nice Havalimanı'na indi.

Futurism'e açıklamalarda bulunan firma yetkilileri, yakıtın "patates kızartması gibi koktuğunu" söyledi. 

Airbus'ın iletişim ekibinin üyesi Matthieu Duvelleroy, "Ayrıca yemeklik yağ kokusuna sahip olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

A350, Airbus'ın son bir yılda yüzde 100 SAF'le uçurduğu ikinci uçak türü oldu. Ekim 2021'de A319neo model tek koridorlu uçak da söz konusu yenilikçi yakıtla havalanmıştı.

Firmaya göre SAF kullanımının artırılması, endüstrinin 2050'ye kadar net sıfır karbon emisyonu hedefine ulaşması için kilit bir yöntem. Temel istatistikler, SAF'in gerekli karbon azaltımına yüzde 53 ila yüzde 71 oranında katkı sağlayabileceğini gösteriyor.

Ekonomi dergisi Fortune'un şubat raporuna göre Airbus, 2022'de 720 uçak teslim etmesi öngörülen, 130 bin kişiyi istihdam eden, Avrupa'nın en büyük havacılık ve uzay şirketi.

 

Independent Türkçe, Futurism, Airbus

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU