NASA'nın Mars yörüngesindeki kaşifi, minik helikopteri görüntüledi

Ingenuity, 18 Şubat 2021'de Perseverance'ın karnındaki bölmeden Mars'a inmişti

Ingenuity, İngilizcede "hüner" anlamına geliyor (NASA)​​

NASA'nın Mars yörüngesindeki kaşifi Mars Reconnaissance Orbiter (Mars Keşfi Yörünge Aracı-MRO), Ingenuity adlı minik helikopterin görüntüsünü yakaladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

MRO'nun fotoğrafında ayrıca Kızıl Gezegen'deki bir diğer uzay aracı Perseverance da yer aldı. 26 Şubat'ta çekilen fotoğraf, iki gün önce yayımlandı.

MRO'nun bünyesindeki HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) isimli kamerayla çekilen fotoğrafta Ingenuity, küçük siyah bir nokta gibi görünüyor. 1,8 kilogram ağırlığındaki helikopterin rotorları arasında yaklaşık 1,2 metre var.
 

Ingenuity
İlk başta 5 uçuş yapması hedeflenen Ingenuity, 23'e ulaştı (NASA)


Küçük bir otomobil büyüklüğündeki Perseverance'ın tespiti daha kolay.
 

Perseverance
Perseverance, İngilizcede "azim" demek (NASA)


18 Şubat 2021'de Perseverance'ın karnındaki bölmeden Mars'a inen Ingenuity'nin aslında sadece 5 uçuş yapması ve ardından ıskartaya çıkarılması planlanıyordu. Ancak yetkililer, helikopterin başarısının ardından yeni görevler belirleyince Ingenuity uçuşlarına hız kesmeden devam etti.

İkili, Jezero Krateri'nde çalışmalarını sürdürüyor.

Bununla birlikte yörünge kaşifiyle, Kızıl Gezegen'nin yüzeyindeki suya dair daha fazla bilgi toplanması hedefleniyor. NASA, MRO'nun 2030'a kadar kullanılmasını hedeflerken daha uzun süre çalışabileceğini de kaydediyor.

 

Independent Türkçe, CNET, Futurism

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU