Belaruslu gönüllülerin "deliler" taburu, Ukrayna'da Rus istilacılara karşı direniyor

"Düşmanlarımız ortak: Putin ve Lukaşenko"

Konstantin Susçik (sol), Pavel Kulazhanka (orta) and Siarhey Bespalau (sağ) Ukrayna'daki direnişin hem Belarus'u hem de Rusya'yı özgürleştireceğini savunuyor (Serhiy Morgunov / The Washington Post)

Belarus'tan Ukrayna'ya gönüllü giden Kastus Kalinovski Taburu askerleri, Rusya'ya karşı savaşıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'taki askeri operasyon emriyle başlayan savaşın ilk gününden beri Belarus, Kremlin'e destek veriyor.

Kastus Kalinovski Taburu'ndaki gönüllü askerlerse yalnızca Moskova'nın Ukrayna'yı istilasına değil, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko yönetimine de karşı çıkıyor.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post'a konuşan Pavel Kulazhanka, Belarus'taki çoğu kişinin Putin'in desteği olmadan Lukaşenko'nun iktidarda kalamayacağını düşündüğünü söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna savaşının Lukaşenko'nun iktidarının sonlandırılmasına önayak olabileceğine inandığını belirten Kulazhanka, taburdan yaklaşık 200 kişinin Kiev'in çevresindeki Irpin şehri dahil ön cephelerde savaştığını söyledi.

Adını 1860'larda Belarus'un Rusya'ya karşı isyanına liderlik eden devrimci Kastus Kalinovski'den alan tabur, başta ABD'dekiler olmak üzere farklı Ukrayna ve Belarus diasporaları tarafından finanse ediliyor.

Taburda görev yapan ve kendisini Aleksandr olarak tanıtan kişi, Belarus'ta 2020'deki seçimlerin ardından çıkan büyük protestolara katıldıktan sonra hapse atıldığını söyledi.

38 yaşındaki savaşçı, "Hapishanede sadece 3 gece geçirdim ama Belarus'u terk etmeme yetti" dedi.

Hapishanede birçok şiddet olayıyla karşılaştığını söyleyen Aleksandr, Ukrayna'daki direnişe katılmasına dair "Burada savaşıyorum çünkü Lukaşenko'yu devirene kadar geri gidemem. Ukrayna'da Putin'i mağlup etmek her iki ülkenin özgürlüğünü kazanması için atılacak ilk adım" dedi.
 


Belarus pasaportuyla tabura katılan Rus kökenli 68 yaşındaki bir kişiyse, Ukraynalılara tüm Rusların savaşı desteklemediğini göstermek için direnişin bir parçası olduğunu belirterek "Sovyet zihniyetinin sonsuza dek sürmeyeceğini kanıtlamamız lazım. Putin iyiliğe, gerçeğe ve özgürlüğe karşı. Eski yaraları kanattı. Bunları iyileştirmek için maalesef savaşmamız gerekiyor ve bu canımıza mal olabilir" ifadelerini kullandı.

ABD'nin ünlü gazetelerinden New York Times'a konuşan Sergey Bespalov ise taburla birlikte Ukrayna direnişine katılma kararına ilişkin "Düşmanlarımız ortak: Putin ve Lukaşenko. Bu savaşı onlar başlattı" dedi.  

Lukaşenko ise 15 Mart'ta yaptığı açıklamada taburun "delilerden oluştuğunu" söylemişti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, 27 Şubat'ta yaptığı açıklamada "Ukrayna'nın Toprak Savunması için Uluslararası Lejyon" adlı, farklı ülkelerden gelen gönüllü askerlerin yer alacağı ayrı bir alt bölüm oluşturulduğunu belirtmişti.

Ukrayna Savunma Bakanlığı ise 6 Mart'ta yaklaşık 20 bin kişinin gönüllü olmak için başvuru yaptığını söylemişti.



Independent Türkçe, Washington Post, New York Times, CNN

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU