Maduro ile Guaido tarafları, 3 ay sonra yeniden müzakere masasına oturuyor

Venezuela'da muhalif Guaido, Maduro hükümeti temsilcileriyle yapılacak görüşmeyi sosyal medya hesabından duyurdu

Maduro ve Guaido temsilcileri, en son geçtiğimiz mayıs ayında Norveç'in Oslo kentinde bir araya gelmişti / Fotoğraf: Reuters - AP

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve muhalif lider Juan Guaido’nun temsilcileri, bu hafta Norveç’in arabuluculuğunda Barbados’ta bir araya gelecek. 

Kendini geçici devlet başkanı ilan eden Ulusal Meclis (AN) Başkanı Juan Guaido, müzakereyi resmi Twitter hesabından duyurdu.

Guaido, “Tüm mücadele alanlarında ilerliyoruz. Venezuelalıların acılarına son verene kadar dinlenmeyeceğiz” cümleleriyle başladığı tweetinin devamında Uluslararası Temas Grubu’nun müzakere duyurusunu paylaştı.

 

Görüşmenin hangi gün başlayacağı netleşmezken, ülkenin kuzeydoğusundaki ada ülkesi Barbados’un ev sahipliğinde yapılacağı kaydedildi.

Üç ay sonra ikinci görüşme

Maduro ve Guaido temsilcileri, en son geçtiğimiz mayıs ayında Norveç’in Oslo kentinde bir araya gelmişti.

Guaido, müzakereleri ilk başlarda yalanlamış, daha sonra "Norveç hükümetinin iyi niyetli girişimlerini karşılıksız bırakmamak için" bir heyetin hükümetle görüştüğünü kabul etmişti.


Yılbaşından bu yana büyük bir siyasi kriz içinde bulunan Venezuela, 30 Nisan'da darbe girişimine şahit olmuştu.

Guaido ve La Carlota Hava Üssü'nün karşısındaki Altamira Köprüsü üzerine gelen muhalif lider Leopoldo Lopez, bir grup askerler Maduro'ya "koltuğunu bırak" çağrısı yapmıştı.

Muhalifler, bu çağrı üzerine ülkenin birçok kentinde sokağa çıkmış, protestolar daha sonra özellikle başkent Caracas'taki La Carlota etrafında şiddet eylemlerine dönüşmüştü.

Maduro taraftarlarının da sokağa çıkarak devlet başkanlığı sarayı Miraflores etrafında toplandığı günün sonunda, Lopez önce Şili ardından İspanya Büyükelçiliğine kaçmış, Guaido ise video mesajla ortaya çıkmış ve halkı yeniden sokağa çağırmıştı.

Guaido, 23 Ocak'ta kendini geçici devlet başkanı ilan etmiş, ABD başta olmak üzere birçok Latin Amerika ve Batı ülkesinin desteğini almıştı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU