Yemen’deki kolera salgını 2019'un ilk yarısında 200 binden fazla çocuğu vurdu

İç savaşın hakim olduğu ülkede su kaynaklı ölümcül hastalık şüphesi taşıyan 440 bin vakanın yaklaşık yarısını çocuklar oluşturuyor

Kötü beslenme nedeniyle hastaneye kaldırılan Yemenli Ali Muhammed Ahmed Cemal adlı çocuğun vücut ölçümleri yapılırken (UNICEF)

Save the Children, Yemen’de 2019’un ilk 6 ayında yüz binlerce çocuğun koleraya yakalandığından şüphelenildiğini belirtirken hastalıktan ölenlerin sayısının yağmur mevsiminin başlamasıyla birlikte artacağı uyarısında bulundu.

Yardım kuruluşu, iç savaşın vurduğu ülkede 2019 itibarıyla rapor edilen şüpheli kolera vakasının 440 bine ulaşarak bir önceki yılın rakamlarını geride bıraktığını kaydetti.

Dünya Sağlık Örgütü’nden (WHO) edinilen veriler de kolera hastalığının yaklaşık yarısının (203 bin) çocuklarda görüldüğünü ve bugüne kadar salgında 193 çocuğun hayatını kaybettiğini gösteriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkede hastalıktan ölüm oranları ikiye katlanırken, 4 yıldır devam eden savaşta koleranın yayılmasını engellemek için hayati öneme sahip temiz su ve sağlık altyapıları yok edildi.

Hastalığa yol açan bakteri kirli sularda yaşıyor ve kontrol dışı kusmanın yanı sıra ishale yol açıyor, ağır vakalarsa saatler içinde sıvı kaybından ölümle sonuçlanabiliyor.

2018'de haziran ayının sonuyla kıyaslandığında 2019’da bugüne dek ölü sayısının 9 kat arttığı belirtilirken, Save the Children kuruluşu Yemen’de yağmur mevsimi öncesinde yardım çabalarını yenilemek için girişimde bulunuyor.

Kuruluşun Yemen Direktörü Tamer Kirolos konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

Hastalık salgınları sağlık sisteminin çökmesi ve sağlık altyapısının zayıflamasından dolayı artık çok yaygınlaştı. Zorla yerinden edilmeler ve kötü beslenme bir nüfusu gün geçtikçe daha savunmasız hale getirdi. Şüpheli vaka sayısı bazı haftalar nispeten daha sabit olsa da bu hastalık bölgede yaygın. Ayrıca yağmurlar ve su baskınları nedeniyle rakamın keskin bir şekilde artmasından korkuyoruz.

Öte yandan hastanelerin ve kliniklerin yalnızca yarısının tam kapasite çalışabildiği, diğerlerinin ya kapatıldığı ya da kısmen işlediği ülkede sağlık hizmetleri güçlükle yerine getiriliyor.

Yemen’deki savaş yaklaşık 9,2 milyon çocuğu güvenli suya ulaşamaz hale getirdi. Yakıt temininin dalgalı bir seyir izlemesi atık suları pompalama işlemlerini ve çöpleri toplama hizmetlerini sınırlıyor, Yemen’in birçok bölümünde kolera gibi bulaşıcı ve su kaynaklı hastalıkların üremesi için uygun ortam sunuyor.

 

 

Kötü beslenen çocukların koleradan ölme ihtimalleri diğerlerine kıyasla üç kata ulaşıyor ve hastalığın bizzat kendisinin ülkedeki kötü beslenmede önemli katkısı bulunuyor.

Yardım grupları su kaybını giderici takviye ürünleri dağıtmanın yanı sıra su arıtma ve tıbbi yardım hizmetleri sunuyor. Ancak savaş sona ermediği sürece bu çözümler geçici bir yol sunmanın ötesine geçemiyor.

Save the Children Yemen Direktörü Kirolos “Savaş hiddetlendiği sürece temiz su sistemleri bozulacak ve Yemen’de yardım fonları çok düşük seviyede kalacak. Elimizden gelen tek şey mümkün olan çok sayıda çocuğun hayatta kalması için çalışmak ve bunu muhafaza etmek” diye ekledi.

Kuruluş ayrıca çağrıda bulunduğu İngiltere’den BM Güvenlik Konseyi’ndeki gücünü kullanmaya devam edip tüm tarafların Stockholm Anlaşması’nı iyi niyet çerçevesinde uygulaması için baskı yapmasını istedi.

Doktorlar daha önceki açıklamalarında İngiltere ve ABD hükümetlerinin, Husi isyancı grupları hedef alan Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyona silah ve destek sağlayarak koleranın yayılmasında kritik bir rol üstlendiği uyarısını yapmıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU