ABD'den İran'ın balistik füze programına yeni yaptırımlar

ABD, yeni yaptırımları Suudi Arabistan ve BAE’ye yönelik saldırılarla ilişkilendirdi

14 Mart 2022'de Tahran'ın kuzeyinde sergilenmeye başlanan yerli yapım füzeler ve uzay mekikleri  / Fotoğraf: AP

ABD dün, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki (BAE) sivil ve petrol tesislerini hedef alan son saldırılarla ilgili bir adım atarak tedarikçi bir vekile ve aralarında İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı (DMO) Hava-Uzay Kuvvetleri Araştırma ve Kendi Kendine Yeterlilik Cihad Örgütü’ne yakıt dahil balistik füze sevk malzemeleri ve bileşenleri sağlayan Parchin Kimya Şirketi’nin yer aldığı bazı şirketlere yaptırım uyguladı.

Şarkul Avsat’tan Ali Barada’nın haberine göre, ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlık Kontrol Dairesi’nden (OFAC) yapılan yazılı açıklamada, DMO Füze Birimi’nin bir kolu ve İran’da balistik füzelerin araştırılması ve geliştirilmesinden sorumlu olan ve aynı zamanda ‘İran Savunma Sanayii Teşkilatı’nın bir unsuru’ olarak tanımlanan Hava-Uzay Kuvvetleri Araştırma ve Kendi Kendine Yeterlilik Cihad Örgütü’ne balistik füzeler için yakıt dahil gerekli malzemelerin tedarikine aracılık eden Muhammed Ali el-Hüseyni ve İran'da aralarında Parchin Kimya Şirketi’nin de olduğu Hüseyni’nin birlikte çalıştığı şirketler ağına yaptırım uygulandığını bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

OFAC, bu adımın İran'ın 13 Mart'ta Erbil’e, 25 Mart'ta İran destekli Husiler tarafından Saudi Aramco tesisine ve İran destekli vekil gruplar tarafından Suudi Arabistan ve BAE'ye yönelik diğer füze saldırılarının ardından atıldığını açıkladı. Açıklamada bu saldırılar, İran’ın balistik füze geliştirmesinin, uluslararası güvenlik için ciddi bir tehdit oluşturduğunun bir hatırlatıcısı olarak nitelendirildi.

ABD Hazine Bakanlığı Terörizm ve Mali İstihbarattan Sorumlu Hazine Müsteşarı Brian Nelson, ‘ABD, İran'ın Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) resmi adıyla bilinen nükleer anlaşmadaki taahhütlerini tam olarak yeniden uygulamaya başlamasını istemeye devam ederken İran'ın balistik füze programını destekleyenlere yaptırımlar uygulamaktan da çekinmeyeceğini’ belirterek, “İran’ı komşularının egemenliğine yönelik ciddi ihlaller de dahil olmak üzere eylemlerinden sorumlu tutmak için bölgedeki diğer ortaklarla birlikte çalışacağız” dedi.

Balistik füze yaptırımı uygulamıştı 

Bu yaptırımlar, ABD Başkanı Joe Biden’ın ‘kitle imha silahları üretenlere ve onları destekleyenlere yaptırım uygulanmasına’ ilişkin imzaladığı kararnameye göre uygulanırken ABD Dışişleri Bakanlığı, balistik füzelerin geliştirilmesindeki rolü nedeniyle Hava-Uzay Kuvvetleri Araştırma ve Kendi Kendine Yeterlilik Cihad Örgütü’ne 18 Temmuz 2017 tarihinde yaptırım uygulamıştı.

OFAC’ın açıklamasında, Muhammed Ali el-Hüseyni’nin İran'ın füze programını desteklemek amacıyla balistik füze yakıtı ve diğer malzemeleri satın almak için bir şirketler ağı kullandığını ve aralarında İran merkezli Jestar Sanat Delijan ve Sina Composite Delijan şirketlerinin olduğu belirtilirken “Hüseyni üst düzey toplantılara bizzat katıldı ve DMO’nun üst düzey yetkilileriyle birlikte seyahat etti. Sahte tedarik belgeleri kullanarak Çin'den nitril bütadien kauçuk işleme makineleri satın aldı. Hüseyni, nitril bütadien kauçuk işleme makinelerinin yanı sıra Çinli tedarikçilerden bir inert gaz jet değirmen sisteminin satın alınması ve sevkiyatında şahsen yer aldı” denildi. Açıklamada, sıvı güç değirmenleri olarak da bilinen jet değirmenlerin katı roket yakıtı üretmek için kullanıldığı belirtildi. Sayeh Ban Sepehr Delijan Şirketi’nin Hüseyni tarafından kontrol edilen bir şirket olduğu belirtilen açıklamada, şirketin nitril-bütadien kauçuğu sevkiyatında ortak olarak hareket ettiği ve daha önce İran'dan ‘petrol ürünleri ihracatı ve ileri teknolojilerin ithalatı’ konusunda yardımcı şirket olarak çalıştığı ifade edildi.

Açıklamada, Hüseyni ve onunla bağlantılı tüm şirketleri kapsayan yeni yaptırımların, ABD’de bulunan veya ABD'li kişilerin mülkiyetinde veya kontrolünde olan tüm mülkiyetlerin kullanımlarını ve çıkarlarını engellediği ve bu tür mülkiyetlerin OFAC'a bildirilmesi gerektiği belirtildi. Açıklamaya göre yaptırımlar listesinde yer alan kişi ve kuruluşlarla çalışan kişi ve kuruluşlar da yaptırımlara ve cezai işlemlere tabi tutulabilir.

 

 

Şarkul Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU