Merkez Bankası Başkanı'nın cumartesi görevden alınmasının ardından piyasalar pazartesiye nasıl başladı?

Piyasalarda bir süredir devam eden olumlu hava, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkay'nın cumartesi günü sürpriz şekilde görevden alınmasının ardından Türk Lirası, dolar karşısında yüzde 2'ye yakın değer kaybetti. Borsa İstanbul, güne düşüşle başladı

Fotoğraf: AFP

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya'nın görevden alınmasının cumartesi günü Resmi Gazete'de yer alması ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Çetinkaya hakkındaki açıklamalarının ardından bir süredir yukarı yönlü ivme kazanmış olan Türk Lirası ve Borsa İstanbul, yeni haftaya değer kaybıyla başladı. 

Cuma gününü 5,60 seviyelerinde kapatan Dolar/TL kuru, pazartesi sabahı Asya piyasalarındaki işlemlerde 5,82 lira seviyesine kadar yükseldi. Borsa'nın açılmasının ardından kur, 5,73 lira seviyesinde işlem görüyor. Dolar karşısında geçen hafta yüzde 3,4 değer kazanan Türk Lirası, cuma gününden bu yana yüzde 2'ye yakın değer kaybetti. Euro tarafında ise cuma günü 6,30 seviyelerinde işlem gören kur, yeni haftaya 6,43 lirayla başladı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Borsa İstanbul'da cuma gününü 99 bin 634 puandan kapatan BIST 100 endeksi, yeni haftaya yüzde 1,53 düşüşle 98 bin 106 puandan başladı. BIST 100, 3 Temmuz Çarşamba günü piyasalarda devam eden olumlu havayla birlikte son dip seviyesinden bu yana yüzde 20'den fazla değer kazanarak boğa piyasasına girmişti. Endeks, 21 Mart'tan bu yana ilk kez 2 Temmuz'da, 100 bin puanın üzerinde kapanmıştı. 

Merkez Bankası'nda Çetinkaya dönemi bitti, Uysal dönemi başladı

Resmi Gazete'de 6 Temmuz tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla 2016'da TCMB Başkanlığı'na getirilen Çetinkaya görevden alındı. Yerine Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Murat Uysal getirildi. Hazirandaki Para Politikası Kurulu toplantısında faizleri değiştirmeyen Merkez Bankası'nın yeni Başkanı Murat Uysal'ın faiz indirimini desteklediği biliniyor. 

Çetinkaya'nın görevden alınması ve Uysal'ın atamasıyla ilgili tek resmi açıklama Merkez Bankası'nın internet sitesinde yer aldı. Ancak Hürriyet'ten Gizem Karakış ve Özgür Altuncu'nun haberine göre cumartesi günü Marmara Bölgesi milletvekilleriyle bir araya gelen Erdoğan, Murat Çetinkaya’nın görevden alınmasıyla ilgili de değerlendirmelerde bulundu. 

Haberde Erdoğan'ın “Kendisine ekonomi toplantılarında defalarca faizi indirmesi gerektiğini söyledik. ‘Faiz düşerse, enflasyon düşer’ dedik. Gerekeni yapmadı. Aynı kulvarda değildik” dediği yer aldı. 

Karar, yabancı basında, sosyal medyada ve birçok ekonomist tarafından "Merkez Bankası'nın bağımsızlığı ilkesinin ihlal edildiği" gerekçesiyle eleştirildi. 

"Olumlu" mesajlar piyasayı rahatlatmıştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Başkanı Donald Trump ile G-20'de yaptığı görüşmenin ardından "Trump'ın Türkiye'nin hava savunma sistemleri alımındaki sorunları ikili ilişkilere zarar vermeden çözmek istediğine" yönelik açıklaması piyasalardaki "yaptırım" endişesini bir miktar olsa da azaltmıştı. Erdoğan, bu konuyla ilgili ""Sayın Trump bugün bu konuya açıklık getirdi. Böyle bir şeyin olmayacağını da kendisinden özellikle dinlemiş olduk" demişti. 

Rusya'dan alınan ve bu ay içerisinde Türkiye'ye gelmesi beklenen S-400 hava savunma sistemlerine ABD'nin karşı çıkması ve iki ülke arasında oluşabilecek muhtemel gerginlik uzun süredir piyasaların odağında.


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU