Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian, İran ile nükleer anlaşmanın yakın olduğunu söyledi

Doha'da düzenlediği basın toplantısında Le Drian, "Bir anlaşmaya varmak üzereyiz" dedi

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian önceki gün Doha Forum'da konuştu. Fotoğraf: AFP

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian dün, büyük güçler ile İran arasındaki nükleer anlaşmanın yeniden canlandırılmasının "yakın" olduğunu, ancak bazı maddelerin henüz karara bağlanmadığını söyledi.

Doha'da düzenlediği basın toplantısında Le Drian, "Bir anlaşmaya varmak üzereyiz" dedi.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, geçtiğimiz Cumartesi günü benzer şekilde bir anlaşmanın yakında tamamlanacağını ifade etmişti.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Üst düzey Avrupalı diplomatların bu öngörüsü, ABD'nin İran Özel Temsilcisi Robert Malley’in duruma ilişkin daha karamsar bir değerlendirmesiyle çelişti.

Malley, önceki gün Doha Forumu'ndan önce anlaşmanın anlaşmayı yeniden canlandırmanın mümkün olacağından emin olmadığını ve Viyana'da son zamanlarda bocalayan 11 aylık görüşmelerden sonra beklentilerini azalttığını kaydetti.

Malley'in foruma katılımından birkaç saat önce İran’ın dini lideri Ali Hamaney’in Danışmanı Kemal Harazi, Tahran ile dünya güçleri arasında bir nükleer anlaşmaya varmanın yakın olduğunu ancak bunun Amerikan’ın siyasi irade göstermesi halinde gerçekleşebileceğini söyledi.

Harazi, Doha Forumu oturum aralarında Lübnan Başbakanı Necib Mikati'ye şunları söyledi: “Uygun garantilerin alınması, yaptırımların kaldırılması ve Devrim Muhafızları'nın terör örgütleri listesinden çıkarılması gibi konular nükleer anlaşmanın yeniden canlandırılması için bir mutabakata varılmadan önce çözülmesi gereken önemli konulardır."

 İran resmi haber ajansı IRNA’nın dün bildirdiğine göre Harazi, "Bu sorunların çözülmesinin ABD'nin iradesine bağlı" olduğunu söyledi.

Resmi IRNA haber ajansı, "İlerleme Motorları Viyana'yı Beklemeyecek" başlıklı bir analiz yayınladı. IRNA’nın analizinde şu ifadeler yer aldı:

Hükümetin ilk 200 gününde petrokimya alanında 48 endüstriyel projenin açılması, ilerleme motorlarının Viyana'daki müzakerecilere destek olmasını ve Batı'ya, mevcut hükümetin hiçbir ülkenin İran'ı geliştirme kararını beklemeyeceğine dair son bir uyarı olmasını sağladı. Ülkenin sorunlarını çözmeye yönelik gündem ve çözümler Coburg Otel'in kapısının önünde durmuyor; içerideki enerjilere bakmak yaptırımları atlatmanın güvenli yolu. ABD yönetimi "çifte standart" uygularken, Avrupalı müttefikleri de somut önlemler almıyor. Müzakereler bahanesiyle bir ülkeye zarar vermek ne rasyonel ne de yasal.


Analiz yazısında ayrıca müzakerelerin zirvesinde döviz piyasasının istikrarının "hükümetin sorunları müzakerelere bağlamama yaklaşımının bir sonucu olduğu" belirtildi.

Avrupa Birliği Siyasi Direktörü Enrique Mora, dün İran Dışişleri Bakanı Hüseyin-Emir Abdullahiyan ile bir araya geldi.

İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bakanın "İran halkının ekonomik çıkarlarıyla ilgili yaptırımları kaldırmaya yönelik Amerikan siyasi kararının olmaması, şu anda nihai sonuçlara ulaşmanın önündeki engeldir" dediği aktarıldı.

 

İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU