"Mars'ta hayat var mı?" sorusunu cevaplayacak NASA örneklerinin Dünya'ya ne zaman geleceği açıklandı

Perseverance kraterde şimdiden 10 örnek topladı

Türkçede "azim" anlamına gelen Perseverance adlı uzay aracı, 18 Şubat 2021'de Kızıl Gezegen’e inmişti (NASA)

NASA’nın uzay aracı Perseverance’ın Mars’tan topladığı örneklerin Dünya’ya ne zaman getirileceği belli oldu.

Yeni güncellemeye göre Kızıl Gezegen’de yaşam olup olmadığını gösterecek örnekler, 2033’te Dünya’ya getirilecek.

ABD Federal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Perseverance’ın 45 kilometre genişliğindeki Jezero Krateri’nden topladığı örnekleri gezegenimize getirmek için birlikte çalışıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanları, Jezero'nun örnek toplamak için çok elverişli bir yer olduğunu söylüyor. Çünkü bu kraterin milyarlarca yıl önce büyük bir göle ve nehir havzasına ev sahipliği yaptığı düşünülüyor.

Bu nedenle havzadan toplanan örnekler, Mars’ta bir zamanlar nehirlerde mikroskobik yaşam formları olduğu hipotezinin doğruluğuna dair önemli kanıtlar sunacak.

Perseverance kraterde şimdiden 10 örnek topladı ve örnekleme çalışmalarını halihazırda sürdürüyor.

Uzay ajansları bu örnekleri aslında 2031’de Dünya’ya getirmeyi amaçlıyordu. Ancak NASA’nın bu hafta yayımladığı açıklamaya göre evdeki hesap çarşıya uymadı.

Olası bir kaza riskini azaltmak isteyen kurumlar, görevi iki ayrı uzay aracıyla gerçekleştirmeye karar verdi. Buna göre Mars’a önce bir arazi aracı gönderilecek. Araç, örnekleri Perseverance’tan teslim alacak ve bunları Dünya yolculuğu için paketleyecek.

Sonrasında Mars Yükseliş Aracı (MAV) adı verilen bir diğer araç gelecek ve kargo paketini bu arazi aracından teslim alacak.

Ancak görev bu kadarla da bitmeyecek. Zira ABD’li havacılık firması Lockheed Martin’in inşa ettiği MAV’ın örnekleri Mars yörüngesine fırlatması gerekiyor.

Fırlatılan örnekler ESA'nın Dünya’ya Dönüş Yörünge Aracı tarafından yakalanacak ve sonunda Dünya'ya getirilecek.

NASA’nın yeni açıklamasında yolculuğun güncellenen tarihlerine dair şu ifadeler yer aldı:

Fazladan bir arazi aracının geliştirilmesi için ilk fırlatmaların 2028’de, numune dönüş görevinin de 2033’te yapılması planına geçmemiz gerekiyor.

Dünya’ya Dönüş Yörünge Aracı’nın da 2027'de fırlatılması bekleniyor. Numunelerin getirilmesi görevinin toplamda 4,4 milyar doları bulabileceği tahmin ediliyor.

 

Independent Türkçe, Gizmodo, Space

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU