Güney Kore'de Mavi Saray tartışması: Devlet Başkanı'nın yaşayacağı yer, gerginliği büyüttü

Beyaz Saray'ın arazisinden üç kat büyük olan devlet başkanlığı, pek çok kişi için Kore liderlerinin ülkede istediği her şeyi yapabileceğinin sembolü

Geçerli oyların yüzde 48,5'ini alan 61 yaşındaki Yoon Suk-yeol, yüzde 47,8'e ulaşan rakibini geçse de Mavi Saray'a taşınmayacağını söylüyor (AP)

9 Mart'ta düzenlenen ve halkın yüzde 77'sinden fazlasının katıldığı seçimlerde devlet başkanı seçilen Yoon Suk-yeol, ayağının tozuyla yeni bir tartışma başlattı.

Demokratik Parti'nin adayı Lee Jae-myung'dan yalnızca 250 bin fazla oy alarak seçimi kazanan muhalefetteki muhafazakar Halkın Gücü Partisi'nin adayı Yoon Suk-yeol, Seul'un kuzeyindeki mevcut devlet başkanlığı Mavi Saray'ı kamusal alana dönüştürmek ve başkentin merkezine daha yakın olan Savunma Bakanlığı'na taşınmak istiyor.

10 Mayıs'ta iş başı yapacak olan Yoon, Mavi Saray'ın halktan uzak kaldığını ve imparatorluğu çağrıştırdığını iddia ediyor. 

ap.jpg

Yoon, galibiyetini "Güney Korelilerin zaferi" diye nitelendirmişti (AP)


Demokrat Partili selefi Moon Jae-in ise bu hamlenin, askeri yetkilileri taşınmak zorunda bırakacağını ve ulusal güvenliğe tehdit oluşturacağını öne sürüyor. Moon, güvenli Mavi Saray'ın bırakılmasının da kötü bir fikir olduğu görüşünde. 

Demokrat Partililer, taşınmak için 40 milyon dolarlık harcama yapılması gerektiğini belirterek bunun israf olacağını vurguluyor. 

Euronews'e göre, Demokrat Parti'nin bazı önemli isimleri Yoon'u Feng Shui ustalarının etkisi altında kalarak böylesi bir karar almakla itham ediyor. Çin kökenli felsefeye hakim olanların, sarayın "uğursuz" olduğunu telkin ettikleri öne sürülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1948'de kurulan Kore Cumhuriyeti'nde 70 yılı aşkın süredir devlet başkanlarının resmî ikametgâhı olan yer, 250 bin metrekare alana yayılı. Bu, Beyaz Saray'ın arazisinden üç kat büyük. 

1968'de dönemin devlet başkanına düzenlenen başarısız suikast girişiminden sonra sıkı güvenlik tedbirleri alındı ve halkın buraya girişi büyük ölçüde kısıtlandı.

1980'lerin sonundan bu yana pek çok lider Mavi Saray'ı halka açma sözü verdi. 2017'de devlet başkanı seçilen Moon da aynı taahhüdü verenler arasındaydı. Alternatif yerlerin gerekli imkanları sağlamaması üzerine verdiği söz boşa düştü.

Ülkedeki tartışmayı haberleştiren Wall Street Journal, dünyanın en büyük onuncu ekonomisine sahip ülkedeki siyasi kutuplaşmanın çok artması yüzünden bu tartışmanın yaşandığını bildirdi

Yakın zamanda yapılan bir ankete göre ülkenin yaklaşık beşte üçü bu plana karşı çıkarken, üçte biri yeni devlet başkanıyla aynı fikirde. Taşınmaya karşı başlatılan çevrimiçi kampanyaya 500 bine yakın Güney Koreli imza attı. 

Danışmanı, eski bir savcı olan Yoon'un asla Mavi Saray'da çalışmayacağını vurguladı. Seçim kampanyasında buranın terk edileceği sözünü veren Yoon, geçici olarak başka ofislerde çalışabilir. 

Seul'deki Yonsei Üniversitesi'nden sosyolog Kim Dong-no, ülkenin liderinin limitsiz güce sahip olduğu fikrinin askeri cunta zamanından kaldığını ve Mavi Saray'ın da bu düşünceyle özdeşleştiğini söyledi:

Kore halkı devlet başkanının ülkede istediği her şeyi yapabileceğini düşünüyor.

ABD'deki Stanford Üniversitesi'nde çalışan Kore uzmanı Gi-Wook Shin de şu ifadeleri kullandı:

Aptalca bir şey üzerine tartışan çocuklar gibiler. Korkarım ki yeni yönetim balayı yapamayacak. İktidar ve muhalefet partileri her bir büyük olay için kavga etmeye devam edecek.

 

Independent Türkçe, Wall Street Journal, Euronews 

Derleyen: Eren Umurbilir

DAHA FAZLA HABER OKU