Rus yetkiliden denizaltında ölen asker ailelerine: Onlar gezegeni felaketten kurtardı

Kremlin denizaltının misyonunu “devlet sırrı” diyerek açıklamıyor

Denizaltıda çıkan yangında ölen 14 askerin cenaze töreninde yas tutanlar (AFP)

Geçen hafta nükleer denizaltıda çıkan yangın sonucu hayatını kaybeden 14 Rus denizcinin ölmeden önce “gezegeni felaketten kurtardığı” iddia edildi.

Rus haber organı Open Media yüksek rütbeli bir ordu görevlisinin St. Petersburg’daki cenaze töreni sırasında ölen askerlerin yakınlarına bu bilgiyi verdiğini ileri sürdü.

Üst düzey ordu görevlisinin tören esnasında şunları söylediği kaydedildi:

Bugün Barents Denizi’nin soğuk sularındaki bir savaş misyonu sırasında, denizaltı araştırma aracında ölenlere veda ediyoruz. 14 ölü, 14 hayat. Onlar canları pahasına silah arkadaşlarını ve gemiyi kurtardılar ve gezegeni bir felaketten kurtardı.

Rus hükümetinin denizaltının ismini ve misyonunu açıklamayı “bir devlet sırrı” olduğunu öne sürerek reddetmesi üzerine olay gizemini korumaya devam ediyor.

Kremlin konuya ilişkin yaptığı bir açıklamada yangının denizaltıdaki batarya bölmesinde çıktığını söyledi.

Diğer yandan bu hafta başında Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu mürettebatın “gerekli önemleri” almasının ardından denizaltıdaki nükleer reaktörün “kullanıma hazır” hale geldiğini belirtmişti.

Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Andrei Kartapalov ise “kahraman” denizcilerin yangını kontrol altına almak için denizaltının kapısını mühürlediğini iddia etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kremlin henüz tam olarak ne yaşandığına veya denizciler sayesinde büyük bir felaketin engellenip engellenmediğine yönelik bir açıklama yapmadı.

Öte yandan, The Independent üst düzey ordu görevlisinin olayın nasıl gerçekleştiği veya önlendiğine dair bilgi içermeyen konuşmasını teyit edemedi.

Loşarik veya A-31 adıyla bilinen, silahsız ve nükleer enerjiyle çalışan denizaltı açık deniz misyonları üstlenebilecek kapasiteye sahip.

Denizaltı tasarımının tam hali gizli tutulsa da, araştırma yapma özellikli aracın 70 metre uzunluğunda gemi gövdesiyle daha büyük bir denizaltıya bağlı çalıştığı düşünülüyor. Yapımına 1988’de başlanan denizaltının 15 yılda geliştirildiği biliniyor. Araç, Rus ordusunun en gelişmiş derin deniz aracı diye tanımlanıyor.

Başka bir takım iddialar ise Loşariğin özel deniz kuvvetlerinin misyonuyla bağlantılı olabileceğini ve okyanus tabanındaki iletişim kablolarına sızabildiğini ileri sürüyor. Aracın 6 kilometre derine dalma kapasitesi bulunduğuna inanılıyor.

 

asker2.jpg

Arktika'daki Severomorsk üssünde Rusya'ya ait nükleer denizaltılar (AP)

 

Rusya’daki yerel haber ajansı Severpost da, söz konusu küçük denizaltının daha büyük bir Podmoskovye atom denizaltına belirgin olmayan bir halatla bağlanmış halde Kola Körfezi’nin Barents Denizi’ne açıldığı noktada su yüzüne çıktığını yazdı.

İsimsiz bir balıkçıdan alıntı yapan ajans herhangi belirgin bir sorunu gözükmeyen küçük denizaltının hızlıca üsse geri döndüğünü kaydetti.

Henüz bilinmeyen bir diğer konuysa denizcilerin kaçının hayatta kaldığı, kaçının da hastaneye götürülürken hayatını kaybettiği.

Shoigu mürettebattan 5 kişinin Severomorsk’taki bir hastanede tedavi gördüğünü onaylamıştı.

 

 

Savunma Bakanlığı daha sonra “Rusya’nın kahramanları” diye nitelediği 14 kişinin öldüğünü bildirmişti. Ölen askerlerin isimleri ise şöyle sıralanmıştı: Denis Dolonsky, Nikolai Filin, birinci kaptanlar Vladimir Abankin, Denis Oparin, Andrei Voskresensky, Konstantin Somov ve Konstantin Ivanov, ikinci kaptanlar Alexander Avdonin, Alexander Vasilyev, Sergei Danilchenko ve Dmitry Solovyev; üçüncü kaptanlar Viktor Kuzmin ve Vladimir Sukkhinichev ile kaptan vekili Mikhail Dubkov.

Askerler cumartesi günü Serafimov mezarlığında toprağa verilmişti. Mezarlık, Vladimir Putin’in devlet başkanı olduğu 2000’de Kursk nükleer denizaltının batması sonucu 118 askerin ölmesi anısına yapılan bir anıtın yakınlarında bulunuyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU