Taliban'dan kadınlara yalnız uçuş yasağı

Taliban, kadınların yakın akrabaları olmadan uçak seyahati yapmalarını yasakladı

Fotoğraf: Şarkul Avsat

15 Ağustos 2021’de ülkedeki iç savaşı kazanarak iktidarı ele geçiren Taliban, Afganistan’daki havayollarına kadınların yanlarında mahrem akrabaları olmadan, yurtiçi veya yurtdışı seyahat yapamayacaklarına dair bir genelge gönderdi.

Şarkul Avsat’ın Reuters’ten aktardığına göre Taliban’ın bu kararı, kızlar için ortaokul açılacağına dair yapılan açıklamadan sonra belirtildi. Karar, Afganistan halkı ve yabancı hükümetler tarafından tepkiyle karşılandı. ABD, söz konusu karar nedeniyle Taliban ile gerçekleştirilmesi planlanan toplantılarını iptal etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güvenlik nedeniyle isimleri belirtilmemiş iki kaynak, İyiliği Emretme ve Kötülükten Sakındırma (Emir bi’l-ma‘rûf nehiy ani’l-münker) Bakanlığı’nın Afganistan’daki havayollarına söz konusu kararı bildirdiği bir genelge gönderdiğini açıkladı.

Yapılan açıklamada bilet rezervasyonu yaptırmış olan refakatçisi olmayan kadınların bugün ve yarın uçağa binebileceği belirtildi ancak bazı kadınların Kabil Havalimanı’nda geri çevrildiği gözlemlendi.

Afgan kadınlarının haklarını savunan sivil toplum kuruluşları, Taliban’ın kızların eğitim göreceği ortaokullarının önümüzdeki hafta açılmaması halinde protesto gösterileri düzenleyeceğini açıkladı.

Eylemcilerden Halime Nassari, Kabil’deki Afgan kadın hakları savunucusu derneklerinin katıldığı bir basın toplantısında “Yetkililere, bir hafta içerisinde kızlar için ortaokulları yeniden açması için çağrıda bulunuyoruz. Bu gerçekleşmezse, okulları kendimiz açacağız ve taleplerimiz gerçekleşene kadar barışçıl gösteriler düzenleyeceğiz” dedi. Nassari, ‘Afgan halkının baskıyı kabul etmeyeceğini ve okulların açılmamasına dair açıklamaları kabul etmediklerini’ belirtti.

Geçtiğimiz Cumartesi günü başkent Kabil’de düzenlenen bir gösteride yirmi kadın ‘Okulları açın!’ diye slogan attı. Gösteri, Taliban kuvvetleri tarafından dağıtılmadan önce bir saatten daha az sürdü. 2021 yılının Ağustos ayında iktidara gelen Taliban, uzun zaman önce alınan bir kararla kızların eğitime devam edebileceğini belirtmiş ancak okulların açılmasından kısa bir süre sonra ortaokuldaki kızların eğitim öğretim görmesine izin vermemişti.

Taliban’ın kararı, binlerce kızın okula geri dönmesinin ardından açıklandı. Afganistan Eğitim Bakanlığı, karara dair bir açıklama yapmadı. Taliban Sözcüsü Suheyl Şahin, AFP’ye yaptığı açıklamada ‘Taliban’ın politikasının kızların eğitim almasına karşı olmadığını ve geçtiğimiz Çarşamba günü kız okullarının açılması için belirlenen tarihten önce çözülmemiş bazı sorunlar üzerine çalışıldığını’ ifade etmişti.

 

Şarkul Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU