Amazon'un teslimat drone'larından birinin kaza yaparak yangına sebebiyet verdiği ortaya çıktı

Prime Air projesinin geleceği belirsizliğini koruyor

Amazon Prime Air'ın teslimatlara 2019'da başlaması planlanıyordu (Amazon Prime Air)

Amazon'un teslimat drone'unun, ABD'nin Oregon eyaletinde kaza yapıp yangın çıkardığı ortaya çıktı.

Insider'ın, ABD Federal Havacılık İdaresi'nin (Federal Aviation Administration - FAA) bir raporuna dayandırdığı habere göre olay Haziran 2021'de meydana geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Amazon, paketleri müşterilere 30 dakika veya daha kısa sürede teslim etmek amacıyla 2013'ten beri drone'lar üzerinde çalışıyor. Dev şirket, drone'ların kullanılması için 2020'da FAA'den izin alsa da Prime Air adı verilen projenin hayata geçip geçmeyeceği belirsizliğini koruyor.

Prime Air'in Birleşik Krallık'taki merkezi geçen sene boşaltılırken 100'den fazla çalışan işten çıkarıldı. Tamamlanması geciken projede henüz tek bir teslimat yapılamadı.

Insider'ın 24 Mart'ta yayımladığı raporda, drone'un yaklaşık 50 metre yükseklikte uçtuğu ve motor arızası sebebiyle düştüğü yazıldı. Hava aracının "yerle temas edene kadar kontrolsüz bir şekilde yere düştüğü" ifade edildi.  

Lityum bataryada çıkan yangının, drone'a büyük zarar verdiği vurgulandı. Birkaç dönüm tarlanın kısa sürede yangına kurban gittiği görüldü.

Raporda Amazon'un adı geçmezken, drone'un MK27 olduğu yazıldı. MK27, Prime Air projesinde kullanılan modelin adı.

Mayıs 2021 tarihli bir raporda da Amazon'un yaklaşık 40 kilogramlık hava aracının pervane arızası yüzünden yere çakıldığı anlatılıyor.

Şirket, konu hakkında Insider'a yaptığı açıklamada teslimat drone'larının uçuş testlerinde hiç kimsenin zarar görmediğin altı çizildi:

Prime Air'ın bir numaralı önceliği güvenlik. Veri toplamak için kapsamlı testler yapıyoruz. Veriler, sistemlerimizin ve operasyonlarımızın güvenliğiyle güvenirliğini iyileştiriyor.

Testlerde çalışanların güvenliğine de dikkat edildiğini vurgulayan Amazon, Prime Air çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

 

Independent Türkçe, Insider, CNBC

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU