İngiltere'nin Washington Büyükelçisi'nden Trump'a: Beceriksiz, özgüvensiz

Kim Darroch'un yazışmalarını İngiltere yalanlamadı, ABD'den ise henüz bir açıklama gelmedi

Fotoğraf: Reuters

İngiliz Mail on Sunday gazetesi İngiltere'nin ABD Büyükelçisi Kim Darroch'ın elektronik postalarını yayınladı.

Gazetenin haberine göre İngiliz Büyükelçi, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'a ve yönetimine "Beceriksiz, özgüvensiz" diyor.

Yazışmalarda, Beyaz Saray'ın bölünmüş yapısına da dikkat çekiliyor. 

İngiltere yalanlamadı, Beyaz Saray'dan değerlendirme yok

Kim Darroch'ın yazışmalarında, ABD Başkanı Donald Trump'ın gözden çıkarılmaması gerektiği uyarısı da yer alırken, İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada yazışmalar yalanlanmadı ancak haberin zarar verici olduğu vurgulandı.

Beyaz Saray'dan ise İngiliz Büyükelçi'nin yazışmalarına ilişkin henüz bir değerlendirme yapılmadı.

Büyükelçi'den Beyaz Saray'a: Hiç yetkin bir görüntü verebilecek mi?

Sızan yazışmalarda, Büyükelçi Darroch, "Bu yönetimin ciddi bir şekilde normalleşeceğine, işlevsizliğinin azalacağına, daha az belirsiz ve diplomatik anlamda daha az beceriksiz ve sakar olacağına çok da inanmıyoruz" diyor ve Beyaz Saray'ı  "Hiç yetkin bir görüntü verebilecek mi?" ifadeleriyle sorguluyor.

"Basın özgürlüğü, iklim değişikliği ve ölüm cezası konusundaki farklılıklar barizleşebilir"

Yazışmalarda ayrıca iki ülkenin Brexit sonrasındaki ilişkilerine yönelik öngörüler yer alırken, iki müttefik ülkenin basın özgürlüğü, iklim değişikliği ve ölüm cezası konularındaki farklı bakış açılarının barizleşebileceği değerlendiriliyor.

"Trump İran'a operasyon konusunda hiçbir zaman kararlı değildi"

Darroch'un elektronik postalarında, ABD'nin İran'a yönelik başlatmayı planladığı ve Donald Trump'ın "Operasyonu 10 dakika kala durdurdum" sözleri de değerlendiriliyor. İngiliz Büyükelçisi, Trump'ın İran'a yönelik operasyon konusunda hiçbir zaman kararlı olmadığını ifade ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İngiltere Dışişleri Bakanlığı: Güçlü ilişkiler sürecek

İngiltere Dışişleri Bakanlığı sözcüsü tarafından yazışmalara ilişkin yapılan açıklamada ise bakanlıkların, diplomatlardan "samimi değerlendirmeler" beklediği belirtildi. Sözcü, Washington Büyükelçiliği ile Beyaz Saray arasındaki güçlü ilişkilerin sızan yazışmalara rağmen süreceğini ifade etti. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU