Oscar tarihine geçen tokadın ardındaki hastalık nedir?

Jada Pinkett Smith saçlarını neden kazıtmıştı?

Will Smith'in Oscar töreninde komedyen Chris Rock'a attığı tokat, dünyanın dört bir yanından izleyiciyi hayrete düşürdü.

Görünen o ki sosyal medyada viral olan görüntüler daha uzun süre konuşulacak.

Smith'in bu hamlesinin altında ise eşi Jada Pinkett Smith'in hastalığı nedeniyle saçlarının dökülmesi ve sonunda onları kazıtması yatıyor.

Zira komedyen, Jada'nın tarzını Demi Moore'un GI Jane’deki görüntüsüyle kıyaslamış ve Smith’in devam filminde oynayabileceğini söylemişti. 1997 yapımı savaş filminde Moore da özel harekat eğitimi alan bir kadın karaketeri canlandırmak için saçlarını kazıtmıştı.

Rock’ın esprisinin ardından sahneye yürüyerek komedyene tokat atan Smith, yerine döndükten sonra da sert sözler sarf etmiş ve "Eşimin adını ağzına alma bir daha" diye bağırmıştı.

Törene damgasını vuran ve hatta ödüllerin önüne geçen olay nedeniyle Jada'nın hastalığı merak edilmeye ve tartışılmaya başladı.

Alopesi areata nedir?

Kendisi de bir aktris olan Jada'ya 2018’de alopesi teşhisi konmuştu. Bu hastalık halk arasında saçkıran diye biliniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzmanlara göre bu hastalık, bağışıklık sisteminin saç köklerine saldırması ve saç dökülmesine neden olmasıyla ortaya çıkıyor.

Alopesi saçların genellikle küçük, yuvarlak parçalar halinde dökülmesine sebebiyet veriyor. Ancak bazı vakalarda dökülme kafanın neredeyse tamamında görülebiliyor.

Uzmanlar hastalığın görüldüğü çoğu kişinin sağlıklı olduğunu ve başka belirtiler göstermediğini ifade ediyor.

Hastalığın nedeni ne ve nasıl tedavi ediliyor?

Alopesi areatada, bağışıklık sistemi yanlışlıkla vücudun saç folikülü hücrelerine saldırdığı, iltihaplanmaya neden olduğu ve saçın uzamasını engellediği bir hastalık.

Araştırmacılar, bağışıklık sisteminin saç köklerine neden saldırdığını tam olarak çözebilmiş değil. Ancak hem genetik hem de çevresel faktörlerin bunda rol oynadığına inanılıyor.

Hem erkekleri hem de kadınları etkileyen alopesi; sedef hastalığı, tiroid veya vitiligo (ciltte pigment kaybı) gibi diğer otoimmün rahatsızlıkları olan kişilerde daha sık görülüyor.

Genellikle steroidler, immünoterapi veya immün baskılayıcılarla tedavi ediliyor. Bazı durumlarda da saçlar kendiliğinden uzuyor.

Alopesi türleri neler?

Uzmanlar bu rahatsızlığı belirtilerine göre üç tipte sınıflandırıyor:

Yamalı dökülme: En yaygın tipte saç dökülmesi bu sınıfta yer alıyor. Kafa derisinde veya vücudun diğer kısımlarında madeni para büyüklüğünde bir veya daha fazla yama meydana geliyor.

Totalis: Bu tipteki belirtilerden mustarip kişiler, kafa derisindeki saçların tamamını veya neredeyse tamamını kaybediyor.

Universalis: Bu son derece nadir görülüyor. Yüzde ve vücudun geri kalanında neredeyse tüm kılların dökülmesiyle sonuçlanıyor.

Jada hastalığı hakkında ne dedi?

 

1b858180-ae25-11ec-9bbf-835a3ec67c04.jpg
Jada, Matrix serisinde Kaptan Niobe rolüyle hafızalara kazınmıştı (AFP)

 

Oyuncu, durumunu ilk kez 2018'de Red Table Talk adlı televizyon programında halka açıklamıştı. Aktris, alopesi ilk başladığında bununla başa çıkmanın "korkunç" olduğunu söylemişti.

Jada önce duş alırken "bir avuç saçın" döküldüğünü belirtmişti. Oyuncu bunun ardından saçını tamamen kazıtmaya karar verdiğini ifade etmişti.

 

Independent Türkçe, Forbes, NDTV

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU