Urfa Baro Başkanı: Polisler 'Bunun babası terörist' demiş, 15 yaşındaki çocuk 11 gündür gözaltında

Şanlıurfa Barosu Başkanı Abdullah Öncel, "N.Z.A'nın duygu durumu çok kötü. Doktor muayenesinde uyuyamadığını söylediği için Atarax adlı antidepresan ilacı verilmiş" dedi

Fotoğraf: Reuters

Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde bir eve yapılan operasyonda aynı aileden beş kişi gözaltına alındı.

26 Haziran'da yapılan operasyonda gözaltına alınanlar arasında, 15 yaşındaki N.Z.A da bulunuyor. Şanlıurfa Barosu İnsan Hakları Merkezi, 11 gündür gözaltında tutulan çocuğun Atarax adlı antidepresan kullanmaya başladığını ve kötü muameleye maruz kaldığını duyurdu.

"Evin bahçesinde bomba yapımında kullanılan toz bulunmuş"

Independent Türkçe'ye konuşan Şanlıurfa Barosu Başkanı Abdullah Öncel, tüm bireyleri gözaltında olan ailenin 7 ay önce operasyon yapılan eve taşındığını, operasyon sırasında evin bahçesinde yapılan kazıda bomba yapımında kullanıldığı ileri sürülen kimyasal bir toz bulunduğunu ifade etti.

"Duygu durumu çok kötü, uyuyamadığı için antidepresan vermişler"

15 yaşındaki N.Z.A ile emniyette yaptığı görüşmeden notlar aktaran Öncel, "İşkence gibi bir şey söz konusu değil. Ancak yarın gözaltındaki 12. gününe girecek. N.Z.A'nın duygu durumu çok kötü. Doktor muayenesinde uyuyamadığını söylediği için Atarax adlı antidepresan ilacı verilmiş" dedi.

Atarax isimli ilaç, erişkinlerde anksiyete bozukluğu belirtilerinin tedavisinde kullanılıyor.

6 yaşın üstünde çocuklarda sadece kaşıntı belirtilerinin tedavisinde günde, 1-2 mg doz aralığında, bölünerek alınıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İstem dışı kas kasılması, halüsinasyon, idrar birikmesi gibi ciddi yan etkilerin ilacı kullanan kişilerde görülme sıklığı az olsa da, kalp atım sayısının normalin üstüne çıkması, bulantı, kusma, kan basıncında düşme gibi hafif yan etkiler gözlemlenebiliyor.

Öncel: Lavabo izni verilmemiş

Şanlıurfa Barosu Başkanı Abdullah Öncel, N.Z.A'nın kendisine gözaltı sürecini anlatırken yanında sohbet eden iki polisin "Bunun babası terörist" dediğini de söyleyen Baro Başkanı Öncel, N.Z.A'ya lavabo izni de verilmediğini de belirtti. 

"İfade işleminin hızlıca yapılması gerekirdi"

N.Z.A'nın yaşı itibariyle çocuk olduğunun altını çizen Şanlıurfa Baro Başkanı, "İfade işleminin hızlıca yapılması gerekirdi ancak yapılmadı. Yarın gözaltı sürecinin son günü. Aileden 3 kişinin emniyet ifadesi tamamlanmış. N.Z.A için de yarını bekliyoruz" dedi.

Baro İnsan Hakları Merkezi: Keyfi uygulamalara derhal son verilsin

Şanlıurfa Barosu İnsan Hakları Merkezi de, N.Z.A'nın gözaltı süreciyle ilgili yaptığı paylaşımda, "Çocuğun gözaltında antidepresan (atarax) kullanmaya başlamış olması, uzun gözaltı süresinin, telafisi mümkün olmayan sonuçlara neden oldugunu bir kez daha göstermektedir. Keyfi uygulamalara derhal son verilsin." ifadelerine yer verdi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU