Kral Arthur döneminden kalma 65 kraliyet mezarı keşfedildi

Son derece sade olan mezarlarda değerli eşyalar yer almıyor

19. yüzyılda yaşayan ressam John Garrick, Kral Arthur'un ölümünü böyle resmetmişti (Wikimedia Commons)  

Britanya'da yüzyıllar önce hüküm sürmüş kral, kraliçe, prens ve prenseslere ait olduğu düşünülen 65 mezar tespit edildi. 

Mezarlar, MS 5. ve 7. yüzyıllar arasına, yani Britanya mitolojisindeki efsanevi Camelot Kralı Arthur'un hikayelerinin geçtiği döneme tarihlendi.

Çoğu tarihçi Kral Arthur'un aslında var olmadığını düşünse de o döneme dair çok az bilgi olduğu için mezarların keşfi son derece önemli.

Yeni araştırmada ortaya çıkarılan kraliyet mezarları Britanya'nın batısındaki Galler, Somerset ve Cornwall gibi 20 farklı bölgede yer alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cornwall'daki mezarların ünlü Tintagel köyünde yer alması da dikkat çekici. Zira bu köy, Kral Arthur efsaneleriyle ilişkilendirildiği için sıklıkla ziyaretçi akınına uğruyor.

Hakemli bilimsel dergi Journal of the Royal Society of Antiquaries of Ireland'da yayımlanan araştırmayı Birleşik Krallık'taki Reading Üniversitesi'nden arkeoloji alanında fahri profesör Ken Dark yürüttü.

Dark bu mezarların değerli eşyalar içermediği için şimdiye kadar göz ardı edildiğini belirtiyor.

Profesöre göre, o dönemde Anglo-Sakson yöneticiler için değerli ve süslü eşyalarla dolu mezarlar yapılırken, Hıristiyan Britanyalılar bunu pagan uygulaması olarak görmüş olabilir.

Bu nedenle Hıristiyanların krallıklarını değerli nesneler olmadan, sade mezarlara gömdüğü tahmin ediliyor

"Kraliyet mezarları çok standartlaştırılmış" diyen Dark, sözlerini şöyle sürdürüyor:

Sıradan mezarlarda görülen bazı farklılıklar var. Bazı mezar alanları daha büyük, bazıları daha küçük, bazılarının merkezinde sadece bir mezar varken, diğerlerinde iki ya da üç mezar var.

5. ve 7. yüzyıllar arasında, Hıristiyan Britanyalılar, şimdi Batı İngiltere ve Galler diye bilinen bölgeleri yönetirken Hıristiyan Roma geleneklerini sürdürmeye çalışmıştı. Aynı dönemde, pagan Germen kabileleri ülkenin doğu kısımlarını işgal etmiş ve buralara yerleşmişti.

Öte yandan mezarların çoğu dikdörtgen bir hendekle çevriliydi. Bu da eskiden mezarların etrafında çitler olduğu ve bunların zamanla çürüdüğü anlamına geliyordu.

Dark, bu mezarların kraliyet üyelerine ait olduğunu büyük ölçüde bu hendekler sayesinde öğrendiklerini belirtiyor:

Bu toplumlarda insanlar arasındaki ana siyasi rütbenin kraliyet olduğunu biliyoruz, bu yüzden bazı mezarların bu şekilde öne çıktığını gördüğümüzde, bunların kral mezarları olması muhtemeldir.

 

Independent Türkçe, Livescience, BBC

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU