Nükleer tehlike: 3 soruda Kuzey Kore'nin yeni kıtalararası balistik füzesi

Düz yörüngede fırlatılırsa Alaska ve Hawaii hariç tüm ABD'de herhangi bir yeri vurabilir

 Kuzey Kore, Hwasong-17'yi ilk defa Kasım 2020'de büyük bir askeri törenle tanıtmıştı (AP)

Kuzey Kore'nin yeni kıtalararası balistik füzesini (ICBM) denemesiyle gözler silahın özelliklerine çevrildi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un gözetiminde dün gerçekleştirilen ICBM denemesi, ülkenin 5 yıl aradan sonra yaptığı ilk testti.

Ülke böylece Birleşmiş Milletler'in (BM) 2017'de onayladığı ve Kuzey Kore'nin nükleer başlık taşımaya elverişli balistik füzeleri denemesini yasaklayan kararını bir kez daha delmiş oldu.

Güney Kore, Japonya, ABD ve BM Güvenlik Konseyi ise "yasakların ihlal edildiğini" söyleyerek Pyongyang'ın füze denemesini kınadı.

Peki uzmanların şimdiye dek Kuzey Kore'nin geliştirdiği en güçlü füze olduğunu düşündüğü Hwasong-17'nin özellikleri ne?

Füzenin menzili nedir?

Devlete bağlı Kore Merkezî Haber Ajansı (KCNA), dün teste ilişkin haberinde 25 metre uzunluğundaki füzenin çıkabildiği azami irtifanın yaklaşık 6 bin 248 kilometre olduğunu, 1090 kilometre uzaklığa kadar gidebildiğini ve fırlatıldıktan 68 dakika sonra Kore Yarımadası ve Japonya arasında "hedeflenen sulara başarılı şekilde ulaştığını" belirtmişti.

Ajansın paylaştığı bilgiler, Japonya'da balistik füzeyi takip eden yetkililerin verdiği bilgilere yakın nitelikte. Japon yetkililer, füzenin Hokkaido'daki Oshima Yarımadası'nın 150 kilometre batısına düştüğünü söylemişti.

Uzmanlar füzenin yükseltilmiş bir yörünge hizasında fırlatıldığını ve hiçbir ülke üzerinden geçmediğini söyledi. Analistler normal ve daha düz bir yörünge hizasında fırlatılması durumunda Alaska ve Hawaii dışında tüm ABD'nin füzenin menzilinde olacağını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güney Kore Teknoloji Politikası Enstitüsü'nden Lee Choon Geun, Kuzey Koreli bilim insanlarının düz yörüngede füzenin nasıl ilerlediğini görebilmeleri için ülkenin Japonya üzerinden geçecek başka Hwasong-17 testleri gerçekleştirebileceğini de söyledi.

ABD'deki Middlebury Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü'nden Jeffrey Lewis ise "Bu, Kuzey Kore'nin şimdiye dek denediği en uzun menzilli füze" dedi.

Öte yandan test ICBM'nin menzilini gösterse bile füzenin ne tür bir silah taşıdığı henüz bilinmiyor. Silahın ağırlığı füzenin ne kadar uzağa fırlatılabileceğini belirleyeceğinden, bu bilgi olmadan uzmanlar net olarak füzenin menzilinin hesaplanamayacağını söyledi.

Nükleer başlık takılabiliyor mu?

Uzmanlara göre Hwasong-17 birden fazla nükleer başlık taşıyabilecek boyutta.

Silah uzmanı Lewis, "Bu, savaş durumunda Kuzey Kore'nin ABD'deki hedeflere birden fazla nükleer başlıkla saldırma kapasitesine dair kat ettiği mesafeyi gösteriyor" dedi.

Fakat Hwasong-17'de nükleer başlıkların kullanılabileceği bir teknolojinin geliştirilmesi ve bu tasarımların kusursuz çalışması yıllar alabilir.
 


Ayrıca uzmanlar füzelere takılacak nükleer başlıkların atmosfere giriş sırasında oluşan sert koşullara dayanıp dayanamayacağına dair bilgi bulunmadığını da belirtti.

Japonya Kabine Genel Sekreteri Hirokazu Matsuno, dün yaptığı açıklamada Japonya'nın füze enkazından parçalar alarak Kuzey Kore'nin kullandığı teknolojiyi inceleyebileceğini söylemişti.

Bir sonraki adım ne?

KCNA'ya göre Kim, perşembe günkü açıklamasında balistik füze denemesinin Kuzey Kore'nin stratejik güçlerinin "ABD emperyalistlerinin tehlikeli herhangi bir askeri girişimini kontrol altında tutmak ve etkisiz hale getirmek için yeterince güçlü ve tamamıyla hazır olduğunu" doğruladığını belirtmişti.

Lewis, Kuzey Kore liderinin bir yıldan önce açıkladığı silah modernizasyonu listesinde hızla ilerlediğini söyleyerek, "Bence bunu tamamlamadan durmayacak" dedi.

Uzman, "Kim'in Kuzey Kore'nin geliştireceğini söylediği şeyler arasında birden fazla nükleer başlık taşıyabilen ICBM, katı yakıt roket motorlu ICBM, askeri uydu fırlatma hatta nükleer denizaltı bile vardı" ifadelerini kullandı.

Lewis, "Bence füze denemeleri, nükleer testler ve tansiyonun oluştuğu bir dönemdeyiz. Bu da büyük ihtimalle bir yıla kadar sürecek" yorumunu yaptı.



Independent Türkçe, CNN, US News

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU