İsviçreli milyoner, uçak kiralayarak Ukraynalı sığınmacıları kurtardı

"Mümkün mertebe yardım edeceğiz. Para sorun değil"

Fluri, sığınmacıları taşımak için Airbus A320 model bir uçak kiraladı (AFP)

İsviçreli milyoner Guido Fluri, uçak kiralayarak savaştan kaçan Ukraynalı sığınmacıları Polonya'dan alıp İsviçre'ye götürdü.

Fluri, kiraladığı uçakla 22 Mart'ta çoğu kadın ve çocuklardan oluşan 90 Ukraynalı sığınmacının, Polonya'nın Kraków şehrindeki havalimanından İsviçre'deki Zürih kentine gitmesini sağladı.

Genç yaşta annesinden alınarak koruyucu aileye verildiğini ve yaşadığı zorluklar nedeniyle Ukraynalı ailelerin durumunu anlayabildiğini söyleyen Fluri, "Eğer yapabiliyorsam yardım ederim. Hayatınızda daha sonra şansınız yaver gittiğinde, acı çeken kişilere dair sorumlu davranmayı öğrenmek zorundasınız" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Transferlerin İsviçre, Polonya ve Ukraynalı yetkililerle işbirliği yapan Katolik kuruluşlar tarafından organize edildiğini belirten Fluri, toplamda 400 sığınmacıyı İsviçre'ye getirmeye planladığını söyledi.

Milyoner iş insanı, "Mümkün mertebe yardım edeceğiz. Para sorun değil" ifadelerini kullandı.

Uçakta kucağında bebeğiyle seyahat eden 29 yaşındaki Alona Şevçenko, "Tek başımayım. Sonunda güvende olduğumuzu hissediyoruz. Bizi nelerin beklediğini bilemiyorum" dedi.

35 yaşındaki Olga Titkova ise "Biraz heyecanlı biraz da korkmuş hissediyorum" dedi.

İngilizce öğretmenliği yapan Titkova, annesi ve anneannesinin Kiev'in doğusundaki Priluki şehrinde kaldığını belirterek, "Orada kalmak güvenli değil. Üç çocuğum var, onları hayatını kurtarmam lazım" diye konuştu.
 

guido fluri afp.jpg
Fluri, savaş nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan Ukraynalılara verdiği desteğe dair "Bu benim için bir görev" dedi (AFP)


Titkova ancak Ukrayna'nın savaşı kazanması halinde geri döneceğini söyleyerek "Özgür bir ülkede yaşamak istiyorum. Çocuklarımın özgür olmasını istiyorum" ifadelerini kullandı.

İsviçreli milyoner, Ukraynalı sığınmacılara ilk defa yardım eli uzatmıyor. Fluri, 8 Mart'ta da 150 kişiyi uçakla Polonya'dan İsviçre'ye götürmüştü. İş insanı, 80 kişinin de Zürih'e otobüs aracılığıyla ulaşmasını sağlamıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşta 29. günde de çatışmalar sürüyor.

Birleşmiş Milletler'e göre savaşın başından bu yana en az 3,6 milyon kişi Ukrayna'dan başka ülkelere kaçtı.

İsviçre'deki yerel yetkililerse şimdiye dek 13 bin Ukraynalı sığınmacının ülkeye giriş yaptığını bildirdi.
 

Independent Türkçe, AFP,  Axios

Derleyen: Yasin Sofuoğlu 

DAHA FAZLA HABER OKU