Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO zirvesinde: Karargahta bazı ülke liderleriyle bir araya geldi

Rusya-Ukrayna savaşının ele alınacağı zirvede, NATO'nun caydırıcılık ve savunma yapılanmasının güçlendirilmesine yönelik tedbirler görüşülecek

Fotoğraf: Reuters

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla düzenlenecek NATO Olağanüstü Zirvesi'ne katılmak üzere, NATO Karargahına geldi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de Erdoğan'a zirvede eşlik etti.

Erdoğan, zirvedeki ikili temasları kapsamında ilk olarak Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile bir araya geldi. Erdoğan, daha sonra ayrı ayrı İtalya Başbakanı Mario Draghi ve Estonya Başbakanı Kaja Kallas'ı kabul etti.

Rusya-Ukrayna savaşının ele alınacağı zirvede, NATO'nun caydırıcılık ve savunma yapılanmasının güçlendirilmesine yönelik tedbirler gözden geçirilecek.

Zirve toplantısında, ayrıca haziranda düzenlenmesi planlanan Madrid Zirvesi'ne giden süreçte ittifakın geleceğini şekillendirmek üzere atılacak adımlar ve alınacak kararlar hakkında görüş alışverişinde bulunulacak.

Stoltenberg: Doğu kanadına gönderdiğimiz güçler gerektiği sürece orada kalacak

NATO zirvesi öncesinde konuşan Genel Sekreter Jens Stoltenberg, liderlerin savunma harcamalarını artırmasını beklediğini söyledi.

"Dünyadaki en güçlü ittifakız. Yan yana durduğumuz sürece güvendeyiz." diyen Stoltenberg, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna'ya savaş açarak "büyük hata" yaptığını belirtti.

Stoltenberg, kimyasal silah kullanımıyla ilgili bir soru üzerine, bunun savaşın doğasını değiştireceğini belirterek "NATO'nun her zaman savunma ve yanıt vermeye hazır olduğunu söylemek dışında spekülasyon yapmak istemiyoruz" dedi.

NATO'nun doğu kanadını daha da güçlendireceğini, Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Slovakya'ya daha fazla asker konuşlandırılacağını anımsatan Stoltenberg, bu güçlerin gerektiği sürece orada kalacaklarını söyledi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU