60 günlük süre doldu, İran açıkladı: Zenginleştirilmiş uranyum stoğu limiti aşılacak

İran'ın nükleer anlaşmadaki taahhütleri ile ilgili yeni kararını açıkladı, İran’ın Atom Enerjisi Organizasyonu Sözcüsü: 3.67 limitinin aşımına birkaç saat içinde başlayacağız

Fotoğraf: Twitter

İran bugünden başlayarak uranyum zenginleştirme seviyesinin yüzde 3,6 oranının yükseltileceğini belirtti.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi konuyla ilgili basın toplantısı düzenledi. 

Arakçi; Tahran’ın diplomasiye yeteri kadar zaman verdiğini, uranyum seviyesinin yükseltilmesinin anlaşmayı ihlal etlemediğini duyurdu, diplomasi kapılarının hala açık olduğunu fakat yeni inisiyatiflere ihtiyaç bulunduğunu söyledi. 

İran’ın Atom Enerjisi Organizasyonu Sözcüsü Behrouz Kamalvandi ise nükleer anlaşmayla belirlenmiş 3.67 limitinin aşımına birkaç saat içinde başlanacağını duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD'nin yaptırımlarına karşı 8 Mayıs'ta İran'ın nükleer anlaşmadaki tahaütlerini azalttığını ve 60 günlük süre verileceğini duyurmuştu.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Arakçi de 2015’teki nükleer anlaşmanın kurtarılması gerektiğini söyledi, anlaşma ile ilgili zorunlulukların üçüncü taraflarca da yerine getirilmesini talep etti.

Arakçi bununla birlikte 2015 nükleer anlaşması ile ilgili stok arttırımı oranlarının her 60 günde bir yenileceğini ifade etti.

İran nükleer anlaşma kapsamındaki taahhütlerini azaltmaya yönelik 60 gün önce attığı ilk adımda uranyum zenginleştirme stokunu 300 kilograma çıkarıp ağır su üretiminde de üretim seviyesini artmıştı.

Arakçi bununla birlikte tahaaütlerin anlaşmanın tüm taraflarının uyması gerektiğini söyledi, Avrupalıların ise anlaşmaya uyma konusunda başarısız olduklarını belirtti.

ABD, P5+1 ülkeleri ile İran arasında imzalanan Kapsamlı Ortak Eylem Planı nükleer anlaşmasından 2018'de çekildiğini duyurmuş, İran'a yönelik yaptırımları geri getirmişti.

Ruhani'den "Yeni bir başlangıç" mesajı

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkesine yönelik tüm yaptırımların kaldırılması halinde ABD'nin de aralarında olduğu ülkelerle yeni bir başlangıç yapabileceklerini belirtti.

İran Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Ruhani ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yaptıkları telefon görüşmesinde nükleer anlaşmayı ele aldı. 

ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesinden sonra yaptırımlara rağmen anlaşmanın korunması için İran'ın 14 ay "stratejik sabır" gösterdiğini Fransız mevkidaşı Macron'a aktaran Ruhani, Tahran'ın nükleer anlaşmadaki taahhütlerini kısmen durdurma kararının anlaşmanın korunması için alındığını ifade etti. 

ABD'nin İran'a yönelik yaptırım ve ekonomik baskılarını "terör eylemi" ve "ekonomik savaş" olarak niteleyen Ruhani, "Bu ekonomik savaşın devamı bölgede ve dünyada yeni tehditler ortaya çıkarabilir." uyarısında bulundu. 

Ruhani, ülkesine yönelik tüm yaptırımların durdurulması gerektiğini vurgulayarak, "Tüm yaptırımların durdurulması İran ile P5+1 (ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya) arasında yeni bir hareketin başlangıcı olabilir." değerlendirmesinde bulundu.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU