ABD savcıları uyuşturucu baronu El Chapo’dan 12,7 milyar dolar alınmasını istiyor

Meblağ ABD’ye getirilen kokain, esrar ve eroinin değerlerinin toplamını temsil ediyor

El Chapo lakaplı uyuşturucu baronu Joaquin Guzman (The Independent)

Meksikalı uyuşturucu baronu El Chapo’nun (Joaquin Guzman) tehdit veya şantaj yoluyla para almaktan ve uyuşturucu kaçakçılığından hüküm giymesinin ardından, ABD federal savcıları El Chapo’dan 12,7 milyar doların (yaklaşık 71,5 milyar TL) geri alınmasını talep etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Savcıların hazırladığı dosyaya göre bu meblağ, El Chapo’nun ABD’ye getirdiğini tespit ettikleri kokain, esrar ve eroin miktarlarının bu uyuşturucuların ortalama fiyatlarıyla çarpılması sonucu elde edildi.

Bu devasa para cezasının verilmesini Brooklyn’deki ABD Başsavcılığı talep etti.

ABD’nin bu para cezasını karşılamak için el koyabileceği varlıklar, eğer varsa, şu anda belli değil. Savcıların sözcüsü bu konuda açıklama yapmaktan kaçındı.

Uyuşturucu baronunun avukatlarından Jeffrey Lichtman’sa konuyla ilgili, “Sayın Guzman tarafından kazanıldığı öne sürülen bu 12,7 milyar doların tek bir kuruşunu dahi tanımlayamamış ve tespit etmemiş olan devlet büyük oranda akademik bir çalışma yapıyor” dedi.

Şubat ayında barona ait Sinaloa Karteli’nin iç işleyişini eşi benzeri görülmemiş şekilde anlatan savcılığın gösterdiği 50 tanığın kanıtlarını dinleyen jüri üyeleri, 62 yaşındaki Guzman’ı  suçlandığı 10 dava maddesinin hepsinden suçlu bulmuştu.

Guzman’ın müebbet hapis cezası 17 Temmuz’da başlayacak.

Jüri üyelerinden birisinin Vice News’te yayımlanan röportajında jürinin dava sırasında mahkeme emrine itaatsizlik ettiğini söylemesi üzerine Guzman’ın avukatları yeni bir duruşma yapılması gerektiğini öne sürmüş ancak ABD bölge yargıcı Brian Cogan avukatların hükmün feshedilmesi ve yeni bir duruşma düzenlenmesi talebini reddetmişti.

Guzman 1980’lerde kokainin Meksika’dan ABD’ye herkesten hızlı taşımasını sağlayan ülkeler arası tüneller yapmasıyla tanınıyor.

Hayatının büyük kısmını Sinaloa dağlarında bir sığınaktan diğerine kaçarak geçirdi. Paralı bir ordu tarafından korunan Guzman, iki farklı yüksek güvenlikli Meksika hapishanesinden kaçmıştı.

El Chapo en sonunda Ocak 2016’da yakalandı ve yargılanmak üzere ABD’ye iade edildi.

ABD’nin uyuşturucuyla mücadele dairesi DEA’ya göre Guzman tutuklanmış olmasına karşın Sinaloa Karteli hala ABD’de dağıtım yapan Meksikalı kartellerin en büyüğü olmayı sürdürüyor, onu hızla büyüyen Jalisco Yeni Nesil Karteli takip ediyor.

İki kartel birlikte ABD sokaklarında satılan uyuşturucunun en büyük üreticileri.

Reuters’tan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU