Sudan'daki tarihi anlaşma pazartesi günü imzalanacak

Anlaşmaya göre yönetim komisyonunun, askeri geçmişi olan bir sivilin yanı sıra eşit şartlarda 5+5 olmak üzere toplamda 11 kişiden oluşması gerekiyor

Sudanlılar, Sudan'daki askeri yönetim ile muhalefet arasında yapılan "yetki paylaşımı" anlaşmasını kutladı / Fotoğraf: Reuters

Binlerce Sudanlı bugün erken saatlerden itibaren başta Hartum olmak üzere çok sayıda şehirde Askeri Geçiş Konseyi (AGK) ile halk hareketlerine öncülük eden Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri’nin (ÖDBG) yetki paylaşımı konusunda anlaşmaya varmasını kutladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçiş aşamasının 3 yıl 3 ay sürmesi bekleniyor. Geçiş parlamentosunun kurulması ise 3 ay ertelendi.

Anlaşmanın resmi olarak Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, Afrika Birliği (AfB) Müzakere Başkanı, bazı bölge liderleri, Avrupa Birliği (AB), Troyka üyeleri (ABD, Norveç, İngiltere) ve Birleşmiş Milletler (BM) temsilcilerinin huzurunda önümüzdeki pazartesi günü imzalanması bekleniyor.

AfB’yi temsil eden Muhammed el- Hasan Lebbat, gazetecilere yaptığı açıklamada iki tarafın başkent Hartum’da iki gün süren müzakereler sonucunda sivil ve askeri yetkililer arasında 3 yıl süreyle dönüşümlü bir yönetim komisyonu kurma konusunda anlaştıklarını bildirdi.

İki taraf ayrıca Başbakan liderliğinde, bağımsız ulusal yetkililer hükümeti olarak isimlendirilen sivil bir yönetim kurma ve ülkenin geçtiğimiz haftalarda yaşanan çeşitli şiddet olaylarının şeffaf ve bağımsız bir şekilde soruşturulmasını sağlama konusunda da anlaştı.

Lebbat’a göre AGK ve muhalefet,yasama meclisini kurmayı ise 3 ay erteleme kararı verdi.

Anlaşmaya göre yönetim komisyonunun, askeri geçmişi olan bir sivilin yanı sıra eşit şartlarda 5+5 olmak üzere toplamda 11 kişiden oluşması gerekiyor. Anlaşmada AGK’nın silahlı hareketlerle müzakere ederek barışın sağlanmasına ayrılan ilk altı ay da dahil olmak üzere 21 ay ülkeyi yöneteceği belirtilirken ÖDBG söz konusu sürenin 18 ay olması gerektiğini savundu. Geçiş sürecinin ardından genel seçimler düzenlenmesi bekleniyor.

AGK Başkan Yardımcısı Korgeneral Muhammed Hamdan Daklu (Hamideti), Etiyopyalı arabulucunun ardından yaptığı basın açıklamasında “Tüm siyasi güçlere, silahlı hareketlere ve değişime katılan herkese bu anlaşmanın kapsamlı olacağı, kimseyi dışlamayacağı ve Sudan halkının tüm beklentilerinin devrimle özdeşleşeceği konusunda güvence vermek istiyoruz” dedi.

Afrikalı, Etiyopyalı, Suudi Arabistanlı, BAE’li, ABD’li ve İngiltereli temsilcilere teşekkür etti. Daklu ayrıca tüm Sudanlılar arasında güvenli, demokratik ve istikrarlı bir vatan için fikir birliğine varılması yönündeki umudunu da dile getirdi.

ÖDBG heyeti üyesi ve Ulusal Kongre Partisi Başkanı Ömer Yusuf ed-Dakir, Sudan halkını selamlayarak şehitlere Allah’tan rahmet diledi.

Dakir, “Gelecekteki geçici hükümetin bir sonraki önceliği, barışın sağlanması için katillerin tespit edilmesi ve yargılanmasını sağlayan bağımsız ve şeffaf soruşturmaya odaklanmaktır” dedi.

Anlaşmaya varıldığının açıklanmasının ardından Sudan halkı büyük bir sevinç içinde, kitleler halinde, ‘sivil yönetim’ sloganları atarak sokaklara döküldü. Bu defa sokaklarda güvenlik güçleri yoktu.

Twitter’da ise kullanıcıların büyük bir çoğunluğu varılan anlaşma konusunda şüphe duyduklarına dair paylaşımlarda bulundu. Bazıları ise hayal kırıklığına uğradığını ifade etti.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Sudan’daki tarafların anlaşmaya varmasını memnuniyetle karşıladı. Köklü bir anayasal düzen kurma çağrısında bulunuldu.

BAE Dış İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı Enver Karkaş, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Gelecek vaat eden bir siyasi geçişi sağlayacak anlaşmaya varılmasından ötürü kardeş Sudan’ı tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Büşra Abay

DAHA FAZLA HABER OKU