Mısır, İsrail ve BAE liderleri arasında üçlü zirve

Zirvenin gündeminde bölgesel gelişmeler, ülkeler arası işbirliği, ekonomik yatırımlar ve Rusya-Ukrayna savaşının yer aldığı kaydedildi

Fotoğraf: Reuters

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin, İsrail Başbakanı Naftali Bennett ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed ile görüştüğü belirtildi.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşunun (KAN) haberine göre, üçlü zirve Mısır'ın doğusundaki Şarm eş-Şeyh kentinde gerçekleşti. Haberde, görüşmenin, Avusturya'nın başkenti Viyana'da İran ile devam eden nükleer müzakerelerle eş zamanlı gerçekleştiği ifade edildi ancak görüşmenin içeriğine ilişkin bilgi verilmedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mısır Cumhurbaşkanlığı, BAE lideri Şeyh Muhammed bin Zayed el Nahyan ile Sisi’nin ikili görüşmesinde ekonomik yatırımlar da dahil olmak üzere birçok konunun görüşüldüğünü aktardı. 

BAE’nin resmi haber ajansı WAM ise iki liderin bölgesel ve uluslararası ortamdaki son gelişmeleri incelediğini ve ortak zorluklar karşısında Arap dayanışmasının güçlendirmenin önemini vurguladıklarını yazdı.

Haaretz Gazetesinin haberine göre ise, İsrail, BAE ve Suudi Arabistan'ı dünyanın Rusya petrolüne olan bağımlılığını azaltmak için petrol üretimini artırmaya ikna etmekle ilgilendiğini açıkladı. 

Reuters'a ismini vermek istemeyen Mısırlı kaynaklar üç liderin Ukrayna’daki savaşın sonuçlarını da kapsayan tartışmalar yürüttüğünü söyledi.

Mısır ve BAE'den görüşmeye ilişkin resmi açıklama yapılmadı.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, üçlü zirve öncesinde Bennett ve Bin Zayid ile ayrı ayrı görüşmüştü.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA, Haaretz

DAHA FAZLA HABER OKU