Bilim insanları beyin dalgaları yoluyla insan zihninde oluşan resimleri görüntülemeyi başardı

Ağır felçli hastaların iletişim kurmasını kolaylaştırmada bu teknolojiden yararlanılabilir

(Pixabay)

Bilim insanları hayal kurulduğunda zihinde canlanan resimleri deşifre etmenin yolunu buldu.

Beyinlerine halihazırda elektrot yerleştirilmiş epilepsi hastalarıyla çalışan Japonya'daki Osaka Üniversitesi'nin araştırmacıları, bir görüntüyü düşünen katılımcılarının beyin dalgalarını kaydetmek için elektrokortikografi teknolojisinden yararlandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Katılımcılardan aynı anda belirli bir görüntüye bakarken, "manzara" ya da "insan yüzü" gibi çeşitli kategorilerden tamamen farklı bir görüntüyü de zihninde canlandırması istendi.

Deney esnasında elektrokortikografi tekniği, araştırmacıların beyindeki elektriksel aktivite örüntülerini gerçek zamanlı olarak tespit etmesine olanak tanıdı. Daha sonra da bu örüntüler, kişinin ne gördüğünden ziyade zihninde neyi canlandırdığını belirlemek için kullanıldı.

Araştırmayı yöneten Ryohei Fukuma, "Dikkatin algılanan görüntülerin sinirsel temsillerini değiştirdiği biliniyor" dedi.

Fakat farklı bir görüntü hayal etmenin bu temsilleri değiştirip değiştirmediğini bilmiyorduk.

Bu hipotezi teste tabi tutan bilim insanları, hayal edilen görüntüyle görülen görüntü arasında dikkat çekici doğrulukta net bir ayrım oluşturmayı başardı.
 

cedc5193-953e-4119-828f-d2a44eef1b2e.jpg
Görsel algıyla bağlantılı subdural kortikal elektrotların yerleştiriliği 17 epilepsi hastasından elektrokortikografi (EKoG) kayıtları alındı (Osaka Üniversitesi)​​​​​​​


Osaka Üniversitesi'nde beyin cerrahisi bölümünde beyin cerrahı ve İleri Düzey Eş Yaratım Enstitüsü'nde Profesör Takufumi Yanagisawa, "Sonuçlar, bir görüntüye bakıldığında meydana gelen beyin aktivitesiyle bir görüntü hayal edildiğinde meydana gelen beyin aktivitesi arasındaki ilişkiyi açıklığa kavuşturdu" dedi.

Hayal edilen görüntülerin elektrokortikografi değerleri hastaların gördüğü gerçek görüntülerin yol açtığı değerlerden farklıydı. Ayrıca hastalar gerçek zamanlı geri bildirim aldığında daha da belirgin olacak şekilde değiştirilebiliyorlardı.

Araştırmacılar, bu teknolojinin potansiyel olarak amyotrofik lateral skleroz'dan (ALS) mustarip olanlar gibi ağır felçli hastalar için iletişim cihazı geliştirmede kullanılabileceğini söyledi.

ALS hastaları şu anda iletişim kurmak için bir çeşit motor kontrolüne dayanan cihazlar kullanıyor, bu da bu cihazları kullanabilme becerilerinin zamanla kötüleştiği anlamına geliyor.

Araştırma, Communications Biology adlı bilimsel dergide yayımlandı.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU