Darbe karşıtı Ulusal Birlik Hükümeti: Myanmar'da cuntacılar muhalifleri yakalamak için küçük çocukları gözaltına alıyor

"Çocukları yakalanıyor ama ebeveynler hiçbir şey yapamıyor çünkü hayatta kalmak için kaçmak zorundalar"

Myanmar'da cunta, kendisini "gölge hükümet" diye tanımlayan Ulusal Birlik Hükümeti'ni terör örgütü olarak kabul ediyor (Reuters)

Myanmar'da askeri darbe karşıtlarının kurduğu Ulusal Birlik Hükümeti, cuntanın şimdiye kadar çok sayıda çocuğu gözaltına aldığını öne sürdü.

Ulusal Birlik Hükümeti'nin "Kadın, Genç ve Çocuk İşleri Bakanı" Naw Susanna Hla Hla Soe'nin konu hakkında yaptığı açıklama bugün Guardian'da yayımlandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Soe, darbenin gerçekleştiği 1 Şubat 2021'den bu yana 18 yaşın altındaki 287 çocuğun gözaltına alındığını söyledi.

Myanmar basınında geçen ay çıkan haberlere göre 12 yaşından küçük 80 öğrenci daha gözaltına alınarak 36 saat boyunca tutulmuştu.Okulun bulunduğu bölge, silahlı direnişçileri arayan ordu tarafından hedef alınmıştı.

Soe, bu çocukların nereye götürüldüğünün genellikle bilinmediğini öne sürdü. Ulusal Birlik Hükümeti'ne göre ordu, çocukları gözaltına alarak onlarla bağı olan kaçakları yakalamaya çalışıyor.

"Çocuklar yanlış bir şey yapmıyor. Ordu, aktivistleri tutuklamaya çalışıyor" diyen Soe, şöyle konuştu:

Askerler aradığı kişileri bulamayınca çocukları rehin olarak alıyor. Bu çocukların serbest bırakılması için, muhaliflerin gelip teslim olmasını istiyorlar.

Soe bu yüzden pek çok ebeveynin acı çektiğini ifade etti:

Çocukları yakalansa da onlar hiçbir şey yapamıyor çünkü hayatta kalmak için kaçmak zorundalar.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) de geçen sene yaptığı açıklamada, 25 yaş altındaki bin kişinin ordu tarafından sebepsiz yere alıkonduğunu bildirmişti.

Myanmar'da darbe süreci

Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve siyasi gerilimin yükselmesinin ardından Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing liderliğinde 1 Şubat 2021'de yönetime el koydu.

Ordu, Güneydoğu Asya ülkesinin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Ang San Su Çi başta olmak üzere pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına alıp 1 yıllığına olağanüstü hal (OHAL) ilan etti.

Darbe yönetimi ağustos başında OHAL'in süresini uzatarak 2023'te uygulamanın sonlandırılacağını ve seçim yapılacağını açıkladı.

Birleşmiş Milletler verilerine göre darbeden bu yana 1600 sivil hayatını kaybederken 889 bin sivil yerinden edildi.

Sürgünde yaşayan muhaliflerin kurduğu insan hakları örgütü Myanmar Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşu, 12 bin 800'den fazla kişinin ordu tarafından yakalandığını öne sürüyor.

 

Independent Türkçe, Guardian, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU