Temelli’den Erdoğan’a “Kürt sorunu yoktur” yanıtı: Kürt sorunu vardır ve bu tüm sorunların kavşağındadır

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin Van’da düzenlediği “Demokratik Yerel Yönetimler Eğitim Çalıştayı”nda konuştu

HDP EŞ Genel Başkanı Sezai Temelli / Fotoğraf: HDP Basın Birimi

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Türkiye’nin 17 yıldır tekçi bir anlayışa hapsolduğunu, ancak 31 Mart seçimlerinde buna ‘dur’ dediklerini söyledi.

Siyasetin kulvarını radikal bir hamleyle değiştirdiklerini ve amaçlarının Türkiye siyasetinin kutuplaştırdığı ziyniyetini yıkmak olduğunu ifade eden Temelli, Siyaset iki kutup arasına sıkıştırılmış bu gerilimin içerisinden insanlar nefes almaya çalışıyordu. Bu hamleyle önemli bir adım atarak insanlara nefes aldırdık. HDP’nin 31 Mart stratejisini sadece seçime sıkıştırmamak önemli. Türkiye’de barışın toplumsallaşması için bu hamlenin arkasını getirmemiz gerekiyor. Şuan hala kayyum zihniyeti direnmeye çalışıyor. Diyadin’de gördüğümüz gibi bu zihniyet hala direniyor. Biz bu zihniyeti dağıtacağız” dedi.

“Bu inkar siyaseti ile yol almaya çalışmak akıl tutulmasıdır”

AK Parti - MHP bloğunun bugünkü hükümet sistemi anlayışını yıllar önce örmeye başladığını belirten Temelli, devamında şunları söyledi:

Sezai Temelli.jpg
HDP EŞ Genel Başkanı Sezai Temelli / Fotoğraf: HDP Basın Birimi


"Bu blok, bu tekçi anlayış mutlak tecridi uygulamayla başladı. Tecrit sadece İmralı’yı değil, tüm Türkiye’yi tecrit altına aldı. Bir ülkenin tecritleştirilmesi, hukuk devletinin, evrensel hukukun, demokrasinin ve faşizmin kurumsallaşmasıdır. Bu 4 yıllık tecrit sürecinde ülkede bir çöküş ve çürüme yaşandı. Bunun müsebbibi bu iktidardır. Bunlar şiddetten beslendiler. Şimdi çıkmış ‘Kürt sorunu yoktur’ diyor. Pes, insaf! Bu inkar siyaseti ile yol almaya çalışmak akıl tutulmasıdır. Ne demek ‘Kürt sorunu yok?”


“Eşit haklar temelinde bir araya geleceğimiz bir sisteme ihtiyaç var”

“Kürt sorunu vardır ve bu sorun tüm sorunların kavşağındadır” diyen Temelli, “Bu sorunu çözmeden başka hiçbir sorunu çözemezsiniz. Bu sorunun tüm sorunlara organik bir buluşması var. Çözümsüzlükten beslenen bu iktidar işte bu nedenle tecrit, şiddet politikalarını devreye soktu. Türkiye bu soruna vakıf olmak zorundadır. Sadece vakıf değil, müdahil olmak zorundadır. Kürt sorununu görmezden gelerek kendini var etmeye çalışanlar muhalif bile olsalar sorunun bir parçası olmaya devam ederler. Eşit halklar temelinde bir araya geleceğimiz bir sisteme ihtiyaç var. Ortak vatanımızda demokratik Cumhuriyeti inşa etmeliyiz” diye konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU