Metaverse polisleri: Sahte delillerle insanları tutuklayabiliriz

Binlerce üyeli polis teşkilatı, anime karakterlerini andıran avatarlar kullanıyor

Loli Polis Departmanı'nın yakaladığı suçlular arasında bir dinozor da var (@LPD_vrchat / Twitter)

Metaverse platformu VRChat’in kullanıcıları, sanal polis teşkilatı kuran bir grubun faaliyetlerini tartışıyor. Zira grup üyeleri sahte delillerle insanları tutuklayabildiklerini bile söylüyor.

Kadın anime karakterlerini andıran avatarlardan oluşan teşkilat, kendilerine Loli Polis Departmanı (LPD) adını verdi. Loli, çocuksu görünüme sahip, çoğu zaman reşit olmayan genç kadınları nitelemek için kullanılan argo bir terim.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Grubun Discord sunucusunda yaklaşık 11 bin üyeye sahip olduğu görülen grup, 2018'de espri amaçlı kurulmuştu. Ancak şu anda VRChat’te polis rolü üstlenen en popüler grup konumunda.

VRChat’in ortalama 20 bin eşzamanlı kullanıcısı olduğu biliniyor.

İskoçya’da yaşayan ve oyuna dahil olan bir bilişim öğrencisi, "İki saatlik devriyelere çıkıyoruz" diye konuştu. Jura adını kullanan öğrenci LPD’de yeni işe başlayanlar için eğitim programları bile düzenlediklerini söylüyor.

LPD "memurları" zamanlarının çoğunu platformdaki çeşitli kullanıcıları taciz ederek, suç işleyenleri yakalayarak ve zaman zaman insanları tutuklayarak geçiriyor.

Hatta bazı üyeler, tutuklama nedeni yaratmak için sahte deliller yerleştirdiklerini ifade ediyor.
 

Metaverse
Karet, üniversitede oyun geliştirme üzerine eğitim aldı (Input)


Karet adını kullanan bir LPD şefi, "Bir torba esrar uydurup, birinin cebinden çıkmış gibi görünmesini sağlayabilirim" ifadelerini kullandı:

Zeten her zaman kendilerine ait olmadığını söylüyorlar.

Öte yandan teşkilat üyeleri, bazı durumlarda "gerçek" suçlularla da mücadele ediyor. Örneğin geçen yıl, teşkilatın tutuklamaya geldiği bir suçlu, çevresindeki bir sivili rehin almış ve bir LPD memurunu yaralamıştı. Sonunda rehine kurtarılmış ve suçlu hapse atılmıştı.

Bütün bunlar aslında bir oyun platformunda yaşandığı ve eğlence amaçlı olduğu için gerçekte hiçbir kullanıcı tutuklanmıyor. Ancak gerçek hayatta polis şiddetine karşı duyulan öfkenin izleri oyuna da yansıyabiliyor.

LPD üyeleri, birçok kullanıcıdan tepki aldıklarını söylüyor. Teknoloji sitesi Input'a konuşan bir başka LPD üyesi, şu ifadeleri kullandı:

Özellikle ABD'de polis şiddeti varken, kesinlikle tacize uğruyoruz. Çok daha fazla insan bize küfür ederek yanıt veriyor.

LPD'nin gerçek dünyada sağladığı bazı faydalar da var. Örneğin oyun geliştirme eğitimi alan Karet, "Sektörde hiçbir zaman iş bulamamıştım çünkü çalışmalarımdan örnekler sunamamıştım" dedi. Şu anda bir 3D tasarım firmasında çalışan Karet, "İşi aldım çünkü insanlar LPD için neler yaptığımı gördüler" diye ekledi.
 

Metaverse
Jura 22 yaşında bir öğrenci (Input)


Jura ise eskiden asosyal biri olduğunu ve bunu LPD sayesinde değiştirdiğini söyledi:

LPD'den önce kesinlikle çok utangaçtım, özellikle de çevrimiçi ortamda. Bu, arkadaşlık ve ilişki kurmamı kolaylaştırdı.

 

Independent Türkçe, Input, Futurism

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU