Fenerbahçe'de hedef ikinci sıra... Çetiner: Kartal, malzemeyi iyi yönetiyor, tekere çomak sokmuyor

Son 6 maçta 16 puan toplayan Fenerbahçe, Konyaspor'la farkı 2'ye indirerek Şampiyonlar Ligi hedefine yaklaştı. Spor yazarı Faik Çetiner, Fenerbahçe'de İsmail Kartal'la yakalanan form grafiğini ve beklentileri Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Fenerbahçe, lig ikincisi Konyaspor'u 2-1 mağlup ederek rakibiyle puan farkını 2'ye indirdi / Fotoğraf: AA

Süper Lig'de İsmail Kartal yönetiminde 10. maçına çıkan Fenerbahçe, yükselişini sürdürüyor.

30. hafta maçında sahasında lig ikincisi Konyaspor'u ağırlayan sarı-lacivertliler, sahadan 2-1'lik galibiyetle ayrılarak rakibiyle aradaki puan farkını 2'ye indirdi.

Son 3 sezonda beklentilerin uzağında kalan, bu sezon da şampiyonluk yarışına erken havlu atan sarı-lacivertliler, İsmail Kartal yönetiminde çıktığı son 10 lig maçında galibiyet sayısını 6'ya yükseltti. 

İstanbul ekibi, söz konusu süreçte sadece Başakşehir'e yenilmesine rağmen sonrasında çıktığı 6 maçtan, 5 galibiyet ve 1 beraberlikle ayrılarak bu süreyi 16 puanla tamamladı ve üçüncü sıradaki yerini sağlamlaştırdı.

Vitor Pereira'nın görevine son verilmesi sonrası uzun süredir ismi Alman teknik adam Joachim Löw ile anılan Fenerbahçe'de göreve sezon sonuna kadar İsmail Kartal getirilmişti.

Kartal'ın Fenerbahçe'de yakaladığı form grafiği ve başarılı istatistik, 2-3 takviye ve deneyimli çalıştırıcıyla devam edilmesi gerektiği yönünde yorumların yapılmasına neden oldu.

 

Faik Çetiner-Twitter.jpg
Faik Çetiner / Fotoğraf: Twitter

 

"Bugün Fenerbahçe iyi yoldaysa, çok eleştirdiğimiz Pereira'nın da hakkını teslim edelim"

Spor yazarı Faik Çetiner, Fenerbahçe'nin yakaladığı çıkışı, Şampiyonlar Ligi yolunda önemli bir unsur olan Süper Lig ikinciliği şansını ve İsmail Kartal'ın takımdaki geleceğini Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Çetiner, Fenerbahçe'nin son haftalarda yaşadığı çıkışın tesadüf olmadığını ve elindeki kadro ile sezon başında şampiyonluğun en büyük adayı olması gerektiğini söyledi.

Kulübün içindeki karışıklıklar, yönetimin futbol takımına yeterince eğilmemesi ya da futbolla ilgilenen kişilerin çok fazla takıma sahip çıkmayışı, başkanın tek başına kalıp, yanlış kararlar vermesi, teknik heyet ve yardımcılarının hataları gibi etkilerin istenilen başarının elde edilmesini zorlaştırdığını dile getiren Çetiner, "Şu bir gerçek bugün Fenerbahçe takımı iyi yolda. Burada çok eleştirdiğimiz Pereira'nın hakkını teslim edelim" dedi.

"Fenerbahçe'yi sırtlayan oyuncular kim?" diye soran Çetinler, "Biri Kim Min-Jae, biri Crespo biri de Osayi diğeri Zajc... Ferdi'yi de katarsak bunların içine takımın neredeyse yarısı Pereira'nın getirdiği ve kazandırdığı oyuncular. Pereira Fenerbahçe'de olmamış olsaydı kim gelmezdi? Osayi ile Ferdi belki satılırdı. Zajc zaten gitmişti. Crespo alınmazdı. Bu kadar çok transfer arasında belki eleştirecek iki tane transferi var: Berisha ile Meyer. Takımın en önemli devre arası transferlerinin Pereira tarafından yapıldığı bir gerçek. Bunu unutmamak lazım" diye konuştu.

 

Miguel Crespo-AA (2).jpeg
Miguel Crespo, Konyaspor karşısında Fenerbahçe'nin en başarılı isimleri arasında yer aldı / Fotoğraf: AA

 

"Bu çıkış normal çünkü malzeme iyi"

Miguel Crespo'nun son haftalarda yükselen performansına dikkati çeken ve Fenerbahçe'nin yükselişinin kilit isimlerinden biri olduğunu dile getiren Çetiner, şöyle devam etti:

"Crespo'nun bilhassa inanılmaz bir çıkışı var, Gustavo'yla Sosa'nın al gülüm ver gülüm oyunları kenara kalınca. Zaten artık takıma girmeleri de zor. Mesela Bright Osayi müthiş bir sağ bek. Herkes 'oynar mı oynamaz mı' derken kanat beki olarak Pereira onu oynattı. Şimdi müthiş bir sağ bek oldu. Ferdi'yi de oynatırsan o da müthiş bir sol bek de olabilir. Her yerde oynuyor. Düşün yani Szalai gibi bir sol stoper, sol bek oynuyor. Onun için bu çıkış normal. Çünkü malzeme iyi. Her şey var. Yağ var, un var, şeker var. Helvayı da İsmail Kartal kolay yapıyor. Bu helvayı yapmak çok zor değil. Yani ancak çomak sokarsan tekerin içine... İsmail Kartal da çomak sokmuyor. Mesela Alanya maçından önce Fanatik'te yazdım. Dedim ki: İsmail Kartal gibi düşündüm. İsmail Kartal benim düşündüğümün aynısını düşünmüş. Ne yapmış? Çok formsuz olan Ozan'ı kenara almış, cezası biten İrfan Can'ı koymuş. Aynı 11'le çıkmış. Bu kadar basit." 

 

Arda Güler-AA (5).jpeg
Fenerbahçe'nin 16 yaşındaki genç yıldız adayı Arda Güler / Fotoğra: AA

 

"İsmail Kartal malzemeyi iyi yönetiyor, tekere fazla çomak sokmuyor"

Pereira'nın en büyük hatasını "sık sık takımda değişiklik yapmak ve aynı 11'i yakalayamamak olarak nitelendiren Çetiner, "Pereira'nın en büyük hatası oydu. Ertesi hafta başka bir 11 çıkartıyordu. Şimdi İsmail Kartal o hataları yapmıyor. Takımın ilk 11'i artık üç aşağı beş yukarı belli oldu. Şimdi bu hafta ne oldu? Mert Hakan geliyor, orada ne olur? Ferdi gelirse orada ne olur? Valencia gelirse ne olur? Düşünün Fenerbahçe'nin en çok konuşulan oyuncusu Ferdi, Valencia ama dün gündeme bile gelmediler. Takım doğru, iyi oynarsa konuşulmaz. Bence İsmail Kartal malzemeyi iyi yönetiyor, tekere fazla çomak sokmuyor hikaye bu" şeklinde görüş belirtti.

"Fenerbahçe'yi ikincilik için yüzde 70 daha avantajlı görüyorum"

Fenerbahçe'nin Süper Lig'deki ikincilik hedefini de yorumlayan Çetiner, "Fenerbahçe'nin de Konyaspor'un da fikstürüne baktım. Fenerbahçe'yi yüzde 70 daha avantajlı görüyorum ikincilikte. Tabii sonra Şampiyonlar Ligi'nde üç maç oynayacak. Oraya katılır mı? O öyle kolay değil" ifadelerini kullandı. 

 

İsmail Kartal-AA (4).jpeg
Fenerbahçe, Kartal yönetiminde çıktığı 10. lig maçında 6. galibiyetini aldı / Fotoğraf: AA

 

"İsmael, Torrent... Bunların arasında İsmail Kartal herhalde daha iyi iş yapar"

Çetiner'e, spor kamuoyunda yer alan "Fenerbahçe takımına yapılacak 2-3 takviyeyle birlikte İsmail Kartal'ın göreve devam etmesi" önerilerini de yorumladı.

Bu noktada en önemli konunun İstanbul temsilcisinin ayıracağı bütçe olacağına vurgu yapan Çetiner, düşüncelerini şöyle aktardı:

Başkan 'Yabancı biri gelecek' diyor. Yeni bir macera, yeni sayfalar. Gelen yeni bir oyuncu alacak. Takımın iskeleti bozulacak. Yine çorbaya gerek yok. Bu takıma 1-2 takviyeyle devam edersin. Bütçeye bakmak lazım. Teknik direktöre harcayacağın parayı tutar, İsmail Kartal ekibini biraz daha güçlendirebilirsin. Şimdiki ekibin çok kuvvetli olduğuna inanmıyorum. Biraz daha güçlendirirsen, iyi bir santrfor ama böyle konuşulacak bir santrfor, 1-2 takviyeyle olabilir. Ne olur yani Beşiktaş'ın teknik direktör adayı var, Valerian İsmail diye. Mesela hiç mesela bilmiyoruz adamı. Domenec Torrent yine öyle. Bunların arasında İsmail Kartal herhalde şu işi daha iyi yapar. Ama rakipler çok güçlü teknik adamlar, çok güçlü kadrolarla olursa belki o zaman İsmail Kartal tartışılabilir. İçinde bulunduğumuz ortamda, içinde bulunduğumuz mali portföyde İsmail Kartal'dan başka biri gelip de Fenerbahçe'yi uçuracak mı? Gelecek belki de karman çorman çorba yapacak, işi bozacak. İsmail Kartal en azından neyin ne olduğunu görüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Kartal bir santrfor istedi, yönetim almadı. Şampiyonluğun kaçma sebeplerinin en önemlisi bence o"

İsmail Kartal'ın daha önce de Fenerbahçe'de görev yaptığı Trabzon'da otobüsün kurşunlanma olayından sonra şampiyonluğun kaybedildiği yorumlara da atıfta bulunan Çetiner, o dönem sarı-lacivertli kulübün şampiyon olabileceğini ancak santrafor ihtiyacının o dönem de eksik olduğunu hatırlattı:

"Herkes şunu söylüyor: Kurşunlanma olayı olmasaydı Fenerbahçe şampiyon olurdu. Tamam o etken ama esas oradaki olay İsmail Kartal o dönemde Aziz Yıldırım'dan bir santrfor istedi. Fenerbahçe yönetimi almadı. Esas şampiyonluğun kaçma sebeplerinin en önemlisi bence odur yani. Tamam kurşunlanma olayı da var ama o dönem İsmail Kartal'ın istediği santrforu Fenerbahçe yönetimi almadı. Tıpkı şimdiki gibi. Sadece şimdi değil 4 senedir almıyor da bakalım beşinci sene alacaklar mı? " 

 

Mesut Özil-AA.jpeg
Mesut Özil / Fotoğraf: AA

 

"Fenerbahçe, Mesut'a onure edici bir formül bulmalı"

Fenerbahçe'ye geldiği günden beri gündemden düşmeyen, oynasa da oynamasa da eleştirilerin hedefinde yer alan Mesut Özil ile ilgili de konuşan Çetiner, sözlerini şöyle noktaladı:

Fenerbahçe'ye mesela Löw gelecek diyorlar. Gelir de Mesut'la yola çıkarsa, burada oynayacak öyle bir ekip olsa hayal kırıklığı olur. Mesut, futboluna, geçmişine saygı duyduğumuz bir oyuncu ama daha fazla kendini eleştiri konusu yapmamalı. Onu hak etmiyor. Çok üst düzey bir oyuncu. Ya Fenerbahçe'de bir görevle onurlandırılmalı orada kalmalı ya da kendi iş hayatına atılıp ya Katar'a ya da Amerika'ya gitmeli. Önümüzdeki sene Fenerbahçe'nin 11'inde olacağını çok tahmin etmiyorum. Ama olursa da şu andaki gibi bu ağır eleştirileri ne hak ediyor, ne de onu eleştirenler bu eleştiriyi yapma hakkına sahipler. Mesut'u öyle kolay kolay kimse eleştiremez. Ben de dün yazımda Mesut çıktı dedim. Şöyle oldu: Belki tempo biraz yükseldi. Ama Mesut'a bir saygı duymak lazım. Mesut da çünkü özveriyle oynamak istiyor. Kendini Fenerbahçe taraftarına göstermek istiyor ama şu anda belki fizik olarak yeterli değil. Mesut'un CV'si buradaki eleştirilenleri çok fazlasıyla üzer. Korkunç bir CV'si var, müthiş. O bakımdan Fenerbahçe, Mesut'a onure edici bir formül bulmalı. Ama tabii ki önümüzdeki sene planlanan kadronun içinde Mesut'un olacağını tahmin etmiyorum. Kendine de Fenerbahçeliye de yazık eder.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU