Ukrayna, "Mariupol'daki binlerce kadın ve çocuğun zorla Rus topraklarına götürüldüğünü" öne sürdü

Kent meclisi, sakinlerin saklandıkları sığınakları terk etmek zorunda bırakıldığını iddia ediyor

Cumartesi gününe ait uydu görüntüsü, Ukrayna'daki Mariupol Drama Tiyatrosu'na yapılan hava saldırısının sonrasını gösteriyor (AP)

Vladimir Putin'in askerleri, Ukrayna'nın Mariupol kentinde yaşayan binlerce kişiyi zorla Rusya'ya götürmekle suçlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mariupol'un kent meclisi, yoğun bombardımanın devam ettiği son bir haftada halkın sınırın diğer tarafına kaçırıldığını açıkladı.

Telegram'dan paylaşılan açıklamada, "Geçen hafta boyunca birkaç bin Mariupol sakini Rus topraklarına götürüldü" dendi.

Açıklama, "İşgalciler, Livoberezhniy bölgesinden ve binden fazla kişinin (çoğunlukla kadın ve çocuklar) devamlı bombardımandan saklandığı spor kulübü binasındaki sığınaktan halkı yasadışı bir şekilde kaçırdı" diye devam etti.

Bağımsız kaynaklarca henüz doğrulanmayan iddia, Rus ordusunun yaklaşık 400 kişinin sığındığı sanat okulunu bombalamasının ardından ortaya atıldı.

Mariupol Meclisi yaşlıların, kadınların ve çocukların hâlâ enkaz altında mahsur olduğunu belirtmesine karşın can kaybı sayısını açıklamamıştı.
 

1.jpeg

Mariupol'daki sivillerin tahliyesi güvenlik koridorlarından devam ediyor (Anadolu Ajansı)

 

Ukrayna'nın güneydoğusundaki kente yönelik saldırılar bir süredir devam ediyor. Rus güçleri çarşamba günü sivillerin sığındığı tiyatroyu bombalamış, 10 Mart'ta da bir kadın doğum hastanesine hava saldırısı düzenlemişti.

Putin kontrolü ele geçirmeye çalışırken kentin 400 bin sakininin büyük kısmı iki haftadan uzun süredir mahsur kalmış durumda ve ciddi bir gıda, su ve ilaç kıtlığı yaşanıyor.
 

2.jpg
Mariupol Kent Meclisi'nin Rus güçlerinin "kasıtlı ve arsızca yok ettiğini" söylediği tiyatro (AP)


Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski kuşatma nedeniyle Rusya'yı savaş suçu işlemekle suçlarken, Mariupol'e saldırının "gelecek yüzyıllarda hatırlanacak bir terör [eylemi]" olduğunu söylemişti.

Pazar günü sivillerin cephe hattındaki bölgeleri terk etmesini sağlamak için insani koridorlar açıldı. Geçen hafta boyunca da yaklaşık 40 bin kişi (Mariupol nüfusunun yaklaşık yüzde 10'u) şehirden kaçmıştı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU