HDP'li Gergerlioğlu Bülent Şık hakkındaki soruşturmayı eleştirdi: Asıl suçlu Sağlık Bakanlığı

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, gıda mühendisi ve akademisyen Bülent Şık hakkında 12 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldığını hatırlattı, açıklanmayan araştırma sonuçları nedeniyle Bakanlık'ı suçladı

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, gıda mühendisi ve akademisyen Bülent Şık hakkında, Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan "Türkiye'yi kanser eden ürünleri devlet gizledi, biz açıklıyoruz" başlıklı yazısı nedeniyle başlatılan soruşturmayı eleştirdi. Basın toplantısında konuşan Gergerlioğlu, "Nasıl olur da bilimsel raporu açıklaması nedeniyle bir bilim adamı hakkında dava açılır?" diye sordu.

Bülent Şık'ın gıda mühendisi bir akademisyen olduğunu, Sağlık Bakanlığının 2011'de başlayan 4 yıllık araştırmasına katıldığını anlatan Gergerlioğlu, o çalışmada, sanayi bölgeleri ile turistik bölgelerde yer alan gıda ürünlerin incelendiğini, ürünlerde önemli ölçüde zararlı madde belirlendiğini söyledi. Kocaeli, Antalya ve Ergene Havzası'nda yürütülen 4 yıllık araştırmada ulaşılan sonuçların hala açıklanmadığını söyleyen Gergerlioğlu, Bülent Şık'ın da bu nedenle o yazı dizisini yayınlamak zorunda kaldığını öne sürdü. 

"Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı'nın, "halkın sağlığını tehdit eden bu bilgiler niye açıklandı?" diyerek suç duyurusunda bulunması üzerine dün dava açıldı. Bakanlık, araştırmacı hakkında suç duyurusunda bulundu ama bence kamuoyu, Sağlık Bakanlığını niye bu konuda açıklama yapmadı diye suçlamalı. Çocuklar ve bizden sonra gelenlerin sağlığı tehdit altındadır ve bunun da bilinmesi gerekir." 

Faruk Gergerlioğlu, turistik bölge olarak seçilen Antalya Kumluca'da bile kirlilik görüldüğünü ifade ederek, "Bu çalışma niye açıklanmaz? Hadi siz açıklamıyorsunuz, peki açıklamaya cesaret eden bilim adamını susturmak, hakkında dava açmak hangi sorumluluğa sığar, nasıl bir anlayışla bu yapılır?" ifadesini kullandı.

AA

DAHA FAZLA HABER OKU